Vårbudget 2009

Alla vill ha mer

Redan igår kväll började det läcka ut i media om Sveriges vårbudget, och idag skriver Borg och Littorin på DN Debatt om vilka förslag som är på väg till oss i riksdagen. Som vanligt har (S) mer pengar än alla andra (utom möjligtvis vänsterpartiet) och kör den vanliga klagosången.

Det är ganska lätt att bli avundsjuk på socialdemokraterna. Oavsett vilka förslag vi lägger lyckas de alltid hitta en hel hög med extrapengar i något obevakat hörn av statsfinanserna, men de lyckas aldrig riktigt berätta varifrån dessa pengar kommer ifrån.

I sina tal har jag gång på gång fått höra hur ”regeringen lånar till skattesänkningar”, men synar man (S)-förslagen (som för övrigt inte representerar något samlat alternativ) så föreslås ju knappast några radikala skattehöjningar. Så vart tar de pengarna?

Som vanligt kräver en hel rad med intresseorganisationer mer pengar till just sin verksamhet, och som vanligt lämnar de inga förslag på varifrån dessa pengar ska tas. Jag förstår och känner stor respekt för lärarna och alla andra som känner pressen i lågkonjunkturen, men svenska staten kan faktiskt inte ensamt kompensera för att alla våra exportmarknader plötsligt fallit samman. Det hänger samman.

Det är en tuff balansgång att väga välfärden mot sunda statsfinanser, det kräver mod att våga prioritera – jag undrar när vi får se det från vänstertrissen. Detta är den allvarligaste krisen sedan andra världskriget och situationen är allvarlig och vi kan inte isolera Sverige från krisen.

Annonser

One thought on “Alla vill ha mer

 1. Vi kan ju alltid börja med att fråga oss vilka utgifter som är undvikbara. Det är ju så man gör inom familjen.

  Behöver vi invandringspolitikens ekonomiska följder, netto minus 45? miljarder?

  Behöver vi nödvändigtvis lägga ut 34 miljarder på bistånd till diverse länder med diktaturer, eller länder vi aldrig hört namnet på?

  Behöver vi hålla tidningar under armarna om folk inte vill köpa dem?

  Behöver kulturen allt stöd den får, om foilk inte vill betala för att se, höra, eller läsa produkterna?

  Behövs två TV-kanaler?

  Hur mycket kan man dra in på bekvämlighet, utrymme och mat inom kriminalvården?

  Kan politikerna föregå med gott exempel vad gäller arvoden?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s