ekonomi / Jobb

Svar till Rolf Lund

Borås Tidning meddelade idag att man inte har för avsikt att publicera mitt svar till Rolf Lunds senaste angrepp på mig och Moderaterna. Deras debattregler medger tyvärr inte det, och jag kan förstå dem. Därför publicerar jag mitt svar till Rolf Lund här på bloggen istället.

Socialdemokraterna och deras handräckare utmanar hela Sverige

I ett nytt angrepp på mig och Moderaterna byter Rolf Lund spår. Han verkar i en debattartikel acceptera att 1 000 kronor i sänkt skatt för låg- och medelinkomsttagare är bra. Kanske accepterar han därmed jobbskatteavdragen som gjort detta möjligt, något jag i så fall välkomnar.

Men först tänkte jag stanna upp och titta i backspegeln. Trots en långvarig högkonjunktur hade Sverige 2006 redan en jobbkris där bidrag gick före arbete och människor blev fast i utanförskap. Under knappt två år med Alliansregeringen tog utvecklingen på arbetsmarknaden fart och fler gick från bidrag till att bidra till samhället.

Kort sagt såg det bra ut tills de amerikanska bankerna började krascha. Nu försöker Rolf Lund inlindat skylla den globala ekonomiska kollapsen på Sveriges regering, men det håller inte.

Låt oss därför syna siffrorna. Förra året visade prognoserna för 2009 att det statliga överskottet skulle landa på ca 60 miljarder kronor, skattesänkningar, satsningar på infrastruktur, utbildning, och välfärd inräknat. Socialdemokraterna ville använda mer men vi sa stopp. Bankkrisen i USA var mycket riktigt oförutsägbar.

Istället för ett överskott riskerar nu staten att gå med 160 miljarder kronor i underskott, en vändning med 220 miljarder. Menar Rolf Lund att han förutsåg detta, eller att Socialdemokraterna gjorde det? Förutsåg de dessutom de svenska bankernas kris i Baltikum? Det går i så fall inte ihop med vänsterförslagen i riksdagen från i höstas som innehåller kraftfulla och direkt oansvariga utgiftsökningar.

Vi har tidigare berömt Socialdemokraterna för att värna stabila statsfinanser, därför blir vi förvånade när det nästan dagligen kommer förslag på olika ofinansierade utgiftsförslag. Det är tydligt att Socialdemokraterna bytt spår och inte skyr några medel för att kunna ösa monopolpengar över folket.

Men åter till skatterna. Rolf Lund försöker lite kryptiskt svartmåla min och Moderaternas värdegrund, trots att jag vid upprepade tillfällen beskrivit Alliansregeringens insatser för att skapa fler jobb. Här följer en kort repetition: 12 miljarder kronor till ungdomar, 40 miljarder till låg- och medelinkomsttagare, 7 miljarder till vägar och järnvägar samt 10 miljarder i garantier till bostadsbyggande. Lägger vi dessutom till en av världens mest generösa a-kassor så är Sverige det land i den rika världen som satsar mest. Det tycker jag är svar nog avseende värdegrund.

Kanske skulle Rolf Lund hämta inspiration från Stockholm. Nyligen konstaterade Socialdemokraterna i Stockholm att skatten borde sänkas för att stimulera jobb och tillväxt. Ja, ni läste rätt. Socialdemokraterna föreslår lokalt precis det som Alliansregeringen genomfört och det är ett logiskt resonemang de för. Jobben betalar för den kommunala välfärden. Hög skatt på arbete leder till färre jobb och är därmed negativt för välfärden.

 Sveriges jobbkris har pågått i många år. Socialdemokraterna förmådde aldrig lösa den under sina 14 år vid makten, istället skapade de ett bidragssamhälle. Med Socialdemokraternas misslyckande i bagaget och lågkonjunkturen på det har Allians för Sverige en stor utmaning framför sig. Men så har vi också politiken för att möta problemen.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s