Energi / Miljö och klimat

En hållbar energipolitik

Idag gick Alliansregeringens proposition om Sveriges energiförsörjning ut. Det som fått mest uppmärksamhet är att vi vill att Sverige ska fortsätta tillåta kärnkraft och att vi dessutom lägger ett större ansvar på producenterna och ägarna av verken.

Jag har tidigare, i debattartiklar och debatter, fört fram att Sverige behöver all el vi kan få och att överskottet ska exporteras. I våra grannländer på andra sidan Östersjön dominerar ett osunt beroende av kolkraft och här kan Sverige ge en hjälpande hand. Inte nog med att klimatet inte bryr sig om nationsgränser, en växande elproducerande industri gynnar vår tillväxt och handelsbalans. Att det i förlängningen är bra för jobben och välfärden inser nog de flesta. Dock ej socialdemokraterna.

I ett utslag av klimatnationalism där man tror att Sverige ensamt, genom att helt avbryta sina utsläpp av växthusgaser, tror flera vänsterdebattörer att man kan påverka det globala klimatet. Men som någon (lite väl brutalt formulerat) sa: ”Det spelar ingen roll om Sveriges befolkning skulle begå kollektivt självmord, det skulle inte märkas i de globala utsläppen.” 

Till saken hör att Sverige redan har den mest offensiva klimatpolitiken i världen, men att ny teknik måste forskas fram, testas och byggas ut. Sådant tar tid och därför har vi också mångdubblat forskningsanslagen. Genom skattesubventioner gynnas också utbyggnaden av redan fungerande teknik för förnyelsebar energi (främst vindkraft).

Störst påverkan på klimatet kan Sverige ha genom en offensiv utbyggnad av alla klimatneutrala energislag. I nuläget är det inte aktuellt med att bygga ut vare sig vattenkraft eller kärnkraften, men med moderniseringar och genom att byta ut kärnreaktorerna till modernare modeller ökar vår elproduktion.

Varje extra svensk kilowattimme bör sedan exporteras och konkurrera ut kolkraft i andra länder, och på så vis hjälper vi andra länder i deras klimatsträvan samtidigt som utsläppen minskar i snabbare takt.

Klimathotet är globalt. Det är dags att vi börjar tänka utanför Sveriges gränser.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s