Jobb / Mina besök

Idag: Besök hos positiva människor i städbranschen

Idag har jag varit på studiebesök hos boråsföretaget Dammråttan, och här kan vi prata om positiva människor som verkligen gör ett bra jobb. I media har deras bransch, städbranschen, ofta blivit utskälld och hånad, deras arbeten klassade som pigjobb och de som anlitar dem för lata höginkomsttagare. Verkligheten ser helt tydligt annorlunda ut.

Så här sa en av kvinnorna på företaget till mig: ”Vi gör så mycket mer än att städa, vi är jourhavande medmänniskor”

Och är det något som retar upp våra företag inom hushållsnära tjänster, så är det när socialdemokrater och vänsterpartister kallar dem för ”pigor”.

”De har ingen aning om vad vi faktisk gör och hur mycket vi betyder för de människorna som anlitar våra tjänster”, säger en av kvinnorna på företaget Dammråttan i Borås. Kanske blir de lite gladare över åtminstone två socialdemokrater i Stockholm åtminstone till del förstått vad det hela handlar om.

Dammråttan i Borås firar i år 10år och är mycket stolta över vad de har uträttat. Sedan skattereformen för hushållsnära tjänster infördes har företaget fått en helt ny kundkräts och kunnat anställa ett tiotal. Det utgör en ökning på 25%, och det i en tid då andra verksamheter har drabbats av uppsägningar.

Själva ställer de sig mycket oförstående till det motstånd som deras bransch möter från vänsteralliansen.

”Vi är viktiga, vi vill synas! Vi tar vårt yrke på fullaste allvar. Vi har kämpat länge för att städa upp i vår egen bransch”, är några av de kommentarerna som fälls under mötet med stolta Dammråttor.

Själva har de under den tid som gått sedan ROT-avdraget infördes sett en tydlig utveckling mot det bättre.

Andelen svart arbetskraft har minskat. ”Vi hör mycket, vi vet vad som rör sig inom vårt område”, berättar de. Attityden gentemot städyrket har förändrats. ”Vi uppfattas mer och mer som vilken hantverkare som helst”. Det som kanske värmer mest, är den uppskattning de känner, speciellt från de äldre som anlitar dem. ”Ofta är det oss de ringer när något är fel. De känner ett förtroende för oss”.

För många av dem som söker arbete hos Dammråttan är det ett första jobb och flera av de anställda kommer från arbetslöshet. De är ändå mycket angelägna om att städyrket inte är för vem som helst. ”Vi är ett serviceyrke, våra anställda måste uppfylla våra krav på kvalitet”, berättar de.

I en tid då människor är pressade i sin vardag och när samhället är i stort behov av nya arbetstillfällen är den hushållsnära sektorn en tillgång. Kritiken från vänstersidan känns prehistorisk och vittnar om okunskap. ”Det vore bra om de tog sig tid att sätta sig in i vår bransch och se vad vi betyder för de människor som nu tack vare ROT-avdraget har råd att anlita oss”, utbryter en av delägarna resignerat.

Jag håller med! Det är mycket märkligt att vänsteralliansen kan vara emot en reform som bara har vinnare: Vita arbetstillfällen, nöjda kunder och en statskassa som får tillbaks 1.50 kr för varje satsad krona.

Som Dammråttorna säger: Respekt- Det är faktiskt ett viktigt, riktig jobb!

Annonser

One thought on “Idag: Besök hos positiva människor i städbranschen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s