ekonomi / Energi / Miljö och klimat

S vill beskatta vattenkraften hårdare

Chockerande besked om energibeskattning från S Debatterade i dag framtidens energisverige med Mp:s Per Bolund och Alf Eriksson (S) på ett seminarium arrangerad av Energiledarna. Energiledarna är ett nätverk bestående av representanter från branschen.

Vi i alliansen är mycket stolta över den energi- och klimatöverenskommelse som vi har enats kring och beslutat om i Sveriges Riksdag. Överenskommelsen ger klara besked om inriktningen och ger långsiktiga spelregler för branschen. Långsiktighet är en viktig förutsättning för en hållbar utveckling och för nyinvesteringar. Vi värnar om jobben, tillväxten och klimatet.

Mp kom med väntade besked: Kärnkraften ska bort och vindkraften ska byggas ut. Högre energiskatter och högre elpriser var inte heller några nyheter. En framtid med Mp i regeringen kommer att bli kostsamt för oss vanliga elkonsumenter och för svenska företag. Det är tveksamt om vi har råd med alla klimatinvesteringar som Mp vill ha om jobben försvinner som resultat av en blind energipolitik.

S har däremot varit måna om att lyfta fram jobben i sin energiargumentation. Dagens besked var därför rätt chockerande för det dryga 40-talet representanter från energisektorn. Inga elledningar till Europa innan Europa producerar sin egen el. Underförstått: De måste bli lika duktiga som oss svenskar. Öppna ögonen och se att även andra länder kan! Resultatet av detta är att inga nyinvesteringar kommer att göras av energibolagen om de bara har den inhemska marknaden att sälja sin el till.

Så kommer dagens bomb: Det är enligt (S) orättvist att bara CO2 utsläppen beskattas, så nu vill de införa skatt på el från vattenkraft och ytterligare beskattning på kärnkraftsel. Representanten från Vattenfall fick skrämselhicka och frågade Eriksson om han verkligen menade det han sa. Efter att ha hört svaret ja, blir Vattenfalls representant ännu blekare och frågar om (S) är medvetna om vilka konsekvenser beskattningen skulle få. Inga nyinvesteringar inom elsidan kommer att hamna i Sverige.

Bolagen kommer att fly landet och så står vi där med en utrangerad energiproduktion, beroende av att importera el från andra länder. Kanske smutsig, polsk kolkraft? Fast, import förutsätter den kabel som S inte vill ha. Vad gör vi då? Släcker ner Sverige?

Snacka om att missa målet, både när det gäller elförsörjning, klimatinvesteringar, jobben och tillväxten.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s