ekonomi / Energi / Miljö och klimat

Skatt på grön el för att höja bidrag och ersättningar

Nu vill den rödgröna röran beskatta vattenkraften, Sveriges största gröna energikälla, i syfte att få in åtminstone ett sken av finansiering till sin överbudspolitik. Samtidigt ska den klimatsmarta kärnkraften också straffas med ytterligare skatter.

Att vänstertrissen med Mona Sahlin i spetsen vill höja skatter är inget nytt. Men nu ska man alltså straffa ut de energikällor som i själva verket är vår livlina till ett klimatsmart samhälle. Vad det egentligen handlar om är att den rödgröna röran behöver mer pengar och därför hittar på argument om ”övervinster” i kraftbolagen.

Om det nu är någon som tror att dessa ”övervinster” blir mindre bara för att man höjer skatten på vattenkraft och kärnkraft så måste jag göra dem besviken. Istället blir nämligen elpriserna högre.

Som moderat anser jag att vi ska öka andelen förnyelsebar energi. Då är det en dålig idé att införa ytterligare skatter på vårt främsta förnyelsebara alternativ: vattenkraften.

Det är inte hållbart varken för miljön eller ekonomin att skatta ihjäl de etablerade och ekonomisk gynnsamma energislagen för att bara satsa på nya, dyrare och oprovade energislag. En hållbar utveckling för mig handlar om en utveckling som är hållbar både för miljön, jobben och tillväxten i Sverige och inte en utveckling som bara gynnar vindkraft genom höga skatter.

Det är inte hållbart varken för miljön eller ekonomin att skatta ihjäl de etablerade och ekonomisk gynnsamma energislagen för att bara satsa på nya, dyrare och oprovade energislag. Värst av allt är att alla deras löften kommer kräva fler skattehöjningar, så min gissning är att näst på tur är låg- och medelinkomsttagare.

Att sedan Naturskyddsföreningen tycker att det hela snarare är otillräckligt säger väl mer om dem än något annat. De behöver exempelvis inte tänka på framtida pensioner eller välfärdssystem.

En hållbar utveckling för mig handlar om en utveckling som är hållbar både för miljön, jobben och tillväxten i Sverige och inte en utveckling som bara gynnar vindkraft genom höga skatter.

Andra bloggar:

Effect Klimatmagasinet för fram Motormännen som anser att detta inte ger några klimateffekter. De som behöver bilen använder den ändå. Däremot drabbas de med låga inkomster.

Mikael Wendt för fram jobbfrågan och tycker det är en dålig idé att göra saker som hindrar företagen att anställa.

Kent Persson lyfter även han fram att de som drabbas är låg- och medelinkomsttagare.

Annonser

One thought on “Skatt på grön el för att höja bidrag och ersättningar

  1. Ping: Återställarna. « Kent Persson (m) blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s