Energi / Mina besök / Oppositionen

(S) fortsätter vela medan jag debatterade CCS-teknik

Nu börjar ytterligare en hektisk och intressant vecka i riksdagen närma sig sitt slut.

I onsdags var jag inbjuden att delta i en debatt om CCS-teknik (carbon, capture and storage). CCS-teknik innebär att man avskiljer koldioxid från rökgaser från fabriker och kraftverk, och lagrar den i havet eller i jorden. Det är en mycket intressant, ny teknologi som i framtiden skulle kunna vara ett komplement i våra klimat och energiinvesteringar. Fortfarande är den här tekniken dyr, och för Moderaterna är det viktigt att hitta ett sätt att utveckla den här tekonolgin samtidigt som man inte driver upp kostnaderna för företagen.

Det finns ett projekt i uppstartningsfasen, där Östersjön kan komma att vara en lagringsplats för koldioxiden. Läs gärna mer här.

Samtidigt som CCS-debatten ägde rum hade Socialdemokraterna bjudit in till en elmarknadshearing i riksdagen. Enligt mig hade det varit lämpligt om de då hade kunnat lämna besked i kärnkraftsfrågan. Alla representanter – både på produktion och konsumtionssidan – är överens om att det produceras för lite el i Sverige. Kärnkraften står för nästan hälften av all producerad el, och ändå vet inte (S) om de är för eller mot en långsiktig satsning på något som kan trygga elmarknaden och dess skenande priser. Branschen kräver politisk enighet och ett långsiktigt tänk. Det är märkligt att (S) inte tar sitt ansvar i den här frågan.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s