Energi

I Murmansk för att diskutera kärnkraftens framtid

I egenskap av moderaternas ansvarige i energifrågor och som representant från det nordiska rådet deltar jag i dag i ett rundabordssamtal om kärnkraftens framtid i Murmansk. Vi kommer också att diskutera hur vi kan stå bättre rustade inför kalla vintrar framöver, och hur vi kan förbättra överföringskapaciteten. Men med tanke på de senaste veckorna kommer diskussionen om kärnkraft och kärnkraftssäkerhet stå i centrum. Hur ser då framtiden ut för kärnkraften?

I dag ser vi inga nya energikällor som inom överskådlig framtid kan ersätta kärnkraften i den Svenska eller Nordiska energimixen. Från de politiska partier som kräver en avveckling av kärnkraft presenteras inga konkreta förslag på hur samhällets energibehov ska kunna lösas. Vi måste ta ansvar för både klimatet och jobben – i dag är kärnkraften fortfarande en del av lösningen. Ett problem blir det om vi snabbavvecklar utan att ha något att erbjuda i stället. Det skulle bli en ekonomisk och samhällsmässig katastrof om vi inte längre kan försörja våra hem och industrier med tillräcklig energi. I Sverige har vi fattat beslut som tillåter att gamla reaktorer byts ut mot nya, men då utan statliga subventioner. Det blir med andra ord marknaden som kommer att avgöra om nya reaktorer byggs. Nya reaktorer är i grunden säkrare än gamla. Parallellt med detta beslut satsas det i Sverige mer än någonsin på förnybara kraftkällor. Det är viktigt att utvecklingen mot ett hållbart energisystem ständigt rör sig framåt.

Till sist några ord om kärnkraftssäkerhet. I år är det 25 år sedan den fruktansvärda kärnkraftsolyckan i Tjernobyl. Det är bara några veckor sedan Japan råkade ut för en olycka i Fukushima. Olyckor kommer alltid oanmälda, och både Fukushima och Tjernobyl är viktiga påminnelser om vilka konsekvenser en kärnkraftsolycka får. Därför ska man aldrig kompromissa med säkerhetsarbetet. I Sverige har vi alltid haft höga säkerhetskrav. EU tar just nu initiativ till stresstester för att säkerställa att säkerhetsarbetet följs i alla länder i Europa. Det är viktigt att våra invånare känner sig trygga. Jag hoppas och tror självklart att även Ryssland och övriga världen vill arbeta för en ständig utveckling av säkerheten vid samtliga kärnkraftverk och välkomnar EU:s stresstester.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s