Borås / Skola

Borås Tidning: Tal om fredad skola bara tomma ord

Redan under den tidiga hösten meddelade Ulf Olsson (S), kommunstyrelsens ordförande, att Borås stad skulle behöva spara. Inför höstens budgetförhandlingar lovade han dock att grundskolan skulle fredas. Så blev det inte. För ett flertal av Borås grundskoleelever kommer vårterminen att innebära nedskärningar som drabbar både dem och deras lärare.

Genom att påstå att grundskolorna skulle fredas från åtstramningar har det socialdemokratiskt styrda kommunfullmäktige under de gångna månaderna gett elever, föräldrar och lärare förhoppningar om att man ska fortsätta satsa på skolan. Det är tydligt att det var besked man inte klarade av att leva upp till. Det kan inte kallas något annat än falsk marknadsföring när S först lovar att freda skolan för att kort därefter ändra sig. Istället för att ta ansvar för att man faktiskt har styrt Borås i snart ett och ett halvt år väljer man ändå att skylla ifrån sig och lägga skulden på Alliansen.

Trots att Borås växer och att antalet grundskoleelever är fler än tidigare år kommer flera skolor, tvingas att säga upp lärare. Det är oroväckande. Det finns också anledning att ifrågasätta hur man har kommit fram till att behov av kostnadsanpassningar finns. Engelbrektsskolan är en av de skolor som har fått minskade anslag trots att man har lika många elever under läsåret 2011/2012 som man hade föregående läsår och dessutom har elever som står i kö för att få en plats. Den bild som Ulf Olsson och Borås socialdemokrater försöker måla upp stämmer inte riktigt överens med den verklighet som Engelbrektsskolans elever och lärare lever i.

Kvaliteten i Borås skolor kan och behöver bli bättre och då är inte minskade resurser rätt väg att gå. Kommunstyrelsens ordförande skapade förhoppningar om att dessa behov skulle prioriteras men valde istället att göra en helomvändning, helt i linje med vad som har blivit vardag i socialdemokratisk politik. Frågan är vilket ”fredat” område som blir nästa för anpassning?

Cecilie Tenfjord-Toftby (M)
Riksdagsledamot, ledamot i näringsutskottet

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s