Alliansen / Arbetsmarknad / Energi / Jobb / Miljö och klimat

Borås Tidning: Ett lyft för den politiska debatten

Den kanske viktigaste frågan för Löfven är att bekänna färg i energipolitiken. Sverige har goda förutsättningar att producera ett elöverskott och exportera till Europa, samtidigt som den svenska industrins behov av billig och ren el tillgodoses, skriver moderata riksdagsledamöter.

Stefan Löfven är vald till ny S-ledare och nu hoppas vi att det innebär ett lyft för den politiska debatten. Vi väntar med spänning på besked i en rad frågor och om vilken riktning s-politiken ska ta. Fler jobb och höjd kvalitet i välfärden måste vara huvudmålet för ett parti som gör anspråk på att vara samhällsbärande. Nu är det upp till Löfven att visa att socialdemokraterna prioriterar välfärden istället för särintressen.

När finanskrisen nådde sitt kanske mest kritiska skede 2008 slog det mot hela den svenska industrin och särskilt mot fordonsindustrin. Regeringen mötte krisen med att ta ansvar för de offentliga finanserna, jobben och välfärdens kärnverksamheter. Löfven var däremot mycket kritisk till hanteringen av Saab och kritiserade bland annat regeringen för att inte ta ställning i frågan om Antonov kunde bli delägare i Saab. Nu blev Antonov en fotnot, turligt nog, men Löfven kunde mycket väl ha gjort honom till huvudperson. Aldrig tidigare har en rysk oligark varit så nära att skriva in sig i svensk industrihistoria.

Den kanske viktigaste frågan för Löfven är att bekänna färg i energipolitiken. Sverige har goda förutsättningar att producera ett elöverskott och exportera till Europa, samtidigt som den svenska industrins behov av billig och ren el tillgodoses. Det skulle sänka Europas koldioxidutsläpp och minska växthuseffekten. För en Europavän är det en tilltalande tanke. Det är i linje med klimatmålen. Det överensstämmer med tanken om en inre marknad. Det påskyndar integrationen mellan våra länder.

Men svensk elexport verkar inte tilltala Stefan Löfven. När Mona Sahlin på sin tid gjorde ett utspel mot elexport till Europa anslöt sig IF Metall. De tyckte att regeringen borde stoppa ”planerna på ytterligare uppkoppling mot den europeiska elmarknaden” eftersom det skulle ”leda till högre elpriser för svenska företag och hushåll.” Men handen på hjärtat, är inte avveckling av kärnkraften ett större hot mot låga elpriser?

Löfven har tidigare varit positiv till kärnkraften. Vi hoppas att han fortsätter vara det även som partiledare. Alliansen är överens om att kraftigt bygga ut de förnybara energikällorna. Vi vill säkerställa Sveriges behov av billig el och har öppnat för nyinvesteringar i kärnkraft, vilket stärker svensk konkurrenskraft. Vi vill också verka för en gemensam elmarknad i Europa som sänker våra koldioxidutsläpp. Kommer Löfven att acceptera sina företrädares energinationalism? Om svaret är ja, hur vi ska vi hjälpa våra grannar ur sitt kolkraftsberoende utan export av miljövänlig svensk energi?

Vi förstår att en hastigt utsedd ny partiledare behöver lite tid att komma på plats. Svenska folket förtjänar dock få svar om det politiska innehållet och vi hoppas därför att Stefan Löfven snart kommer in i debatten.

Jessica Polfjärd (M)
riksdagsledamot, gruppledare i näringsutskottet

Cecilie Tenfjord-Toftby (M)
riksdagsledamot, energipolitiskt ansvarig

Jonas Jacobsson (M)
riksdagsledamot

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s