Energi / Miljö och klimat

Riksdagsseminarium om kärnkraft

 

 

 

 

 

 

 

Igår var jag moderator för ett kunskapsseminarium om kärnkraftens framtid här i riksdagen. Seminariet inleddes med att Johan Hallén, VD för Westinghouse som är en av världens ledande leverantörer av kärnkraftsteknologi, berättade om tredje generationens kärnkraftverk och den säkerhetsförbättring som de innebär jämför med dagens svenska reaktorer.

Därefter talade Janne Wallenius, professor i reaktorfysik vid KTH, om forskningen kring fjärde generationens kärnkraftverk – en teknologi som kan finnas i kommersiell drift kring år 2050. Avslutningsvis talade Saida Engström och Hans Forsström från Svensk Kärnbränslehantering om vad dagens och de nya generationernas kärnkraftverk innebär för slutförvaret.

Seminariet var välbesökt och det visar att det finns ett stort intresse för kärnkraftsfrågan, inte minst som en följd av ledarskiftet i Socialdemokraterna. Jag tycker att det är positivt att kärnkraften återigen hamnar högt upp på agendan eftersom många svenska reaktorer närmar sig slutet på sin livstid. Alliansens energiöverenskommelse möjliggör en förnyelse av kärnkraften och ett eventuellt beslut om en sådan kommer att behöva fattas under de kommande åren. Jag är övertygad om att intresset för kärnkraft kommer att fortsätta öka och jag kommer att göra vad jag kan för att se till att debatten kommer att bli så konstruktiv som möjligt.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s