Alliansen / ekonomi / Elmarknad / Energi

Borås Tidning: Mer makt över elräkningen

Februari är årets kallaste månad och det innebär stigande efterfrågan på el och stigande elpriser. Kanske är resultatet av den aktuella SIFO-undersökning som visade visade att höga elräkningar oroar många svenskar mer än börskris, arbetslöshet och bolåneräntor, därför mer aktuellt än någonsin. Det går dock att påverka sin elräkning på flera sätt. Genom att energieffektivisera och göra ett aktivt val av elleverantör kan en villaägare spara tusentals kronor per år. Det är möjligheter som stärks med från den 1 oktober när alla konsumenter får rätt att begära timvis eldebitering från sina elbolag utan extra kostnad.

Den nya timdebiteringen är en följd av ett regeringsbeslut och innebär att konsumenter kommer att kunna följa sin förbrukning och anpassa sin användning efter prisvariationer. Timdebitering synliggör också den löpande energiförbrukningen vilket skapar incitament till en minskad total elförbrukning och energieffektivisering.

Samtidigt som det är positivt att vi konsumenter nu kommer att få ytterligare ett verktyg för att styra vår elräkning kvarstår det faktum att finns betydande variationer i elpriser mellan olika delar av landet, inte minst till följd av den nya elområdesindelningen som Svenska Kraftnät införde i november. På kortare sikt innebär indelningen att konsumenter som bor i områden där det finns ett underskott i balansen mellan den el som produceras och det som konsumeras kan få betala mer än tidigare. I elområde 3, där Västra Götaland ingår, råder för närvarande ett produktionsunderskott. Det gör att vi är mer utsatta för prisuppgångar än konsumenter i norra Sverige.

Den viktigaste åtgärden för att motverka underskottet på el som vi har här i söder är att öka vår produktion. Samtidigt måste överföringskapaciteten mellan norra Sverige, där man idag har ett överskott av el, och södra Sverige också byggas ut. Mycket av överföringsproblematiken kommer att försvinna när Sydvästlänken står klar i slutet av 2014, men till dess är det nästan tre år.

I väntan på Sydvästlänken har vi som bor i elområde tre och fyra allt att vinna på att bli mer aktiva konsumenter. Timdebiteringen kommer att öka vår möjlighet att se hur mycket vi förbrukar och till vilket pris. Ett sätt att redan nu få tips som om hur man kan spara pengar och miljö är att nyttja de kommunala energi- och klimatrådgivarna. Energirådgivningen är prioriterad från regeringens sida och man kommer därför att öka anslaget till det med 140 miljoner kronor årligen från och med nästa år. Prismässiga fördelar kan man som konsument också få genom att köpa el via auktioner eller genom att använda jämförelsesajter. De senare kan dessutom guida till el som är producerad på ett koldioxidneutralt sätt.

Alliansen tror på att hjälpa konsumenter att göra medvetna val. Beslutet om timdebitering kommer att skapa förutsättningar för energieffektivisering och lägre elräkningar. Samtidigt kommer det också att möjliggöra en mer flexibel efterfrågan på el vilket bättre hanterar en framtida produktion med en högre andel förnybart. Det är viktiga steg mot ett mer energieffektivt Sverige.

Cecilie Tenfjord-Toftby (M)

Ledamot i näringsutskottet, energipolitiskt ansvarig

Publicerat 120223

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s