Övrigt

Borås Tidning: Andreassons retorik slår fel

När friskolereformen infördes i början av 90-talet bröts ett långvarigt monopol på rätten att driva utbildning. Reformen var efterlängtad bland många elever och föräldrar och idag går omkring en kvarts miljon svenska barn och unga i en friskola.

Alla barn har olika behov och möjligheten att själv välja den skola som bäst möter dessa behov är därför viktig att värna. I Borås har den möjligheten dock kommit att användas som ett slagträ i den lokala politiska debatten av Lennart Andreasson när han vill motivera de omfattande besparingar som nu genomförs i Väster. Andreasson tycks anse att det är friskolornas fel att stadsdelen måste spara och att det är den enskilda eleven som har valt en annan skola än den kommunala som bär skulden för stadsdelens underskott.

Den argumentationen visar tydligt på vänsterns feltolkning av verkligheten. När kommunala skolor inte är konkurrenskraftiga vänder man sig emot elevers och föräldrars möjlighet att välja, istället för att sätta sig ned och fundera över varför de kommunala skolorna väljs bort. I Andreassons egen stadsdel har nästan en hel skolklass valt att lämna den kommunala skolan och söka sig till andra fristående skolor sedan en omtyckt lärare sagts upp.

Vi är övertygade om att en bra kommunal skola står sig i konkurrensen med friskolor. När en kommunal utbildning ändå väljs bort tyder det på att elevens efterfrågan besvaras bättre någon annanstans.

Eftersom alla skolor, oavsett form, finns till för eleverna och inte tvärtom tror vi att Andreasson skulle göra alla en tjänst om han vände den energi som används för att hålla ett högt tonläge i den politiska debatten och istället fokusera på hur de kommunala skolorna kan göras bättre.

Vill Lennart Andreasson på allvar minska antalet elever som söker sig till fristående skolor finns bara ett hållbart agerande – att göra den kommunala skolan så attraktiv att eleven själv söker sig dit. Skolan är nämligen inte till för dig, Lennart Andreasson, det är heller inte du som avgör vem som har fattat rätt skolval. Sluta att göra den enskilde eleven till syndabock i din misslyckade skolpolitik.

Annette Carlson (M) kommunalråd i opposition i Borås

Cecilie Tenfjord-Toftby (M) riksdagsledamot från Borås

Publicerad i BT 27/3

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s