Övrigt

Borås Tidning: Sverige satsar stort på förnybart

Just nu pågår en kraftig utbyggnad av den förnybara energin runtom i Sverige. Bara energiproduktionen från vindkraft har sexdubblats sedan 2006. En viktig förklaring till det är de gröna elcertifikaten – det teknikneutrala stödsystem till förnybara energikällor som alliansregeringen har förlängt till år 2035. Systemet gör att den mest effektiva förnybara energikällan byggs ut först. Idag mottar vindkraft och bioenergi de största andelarna.

Andrew Machirant (BT, 13/4) menar att det är brist på stöd och nettodebitering till solenergiproducenter som är förklaringen till att solenergi idag står för en liten del av Sveriges totala energiproduktion. Machirant har rätt i att länder som Tyskland nu har satsat mycket på solel, men där har man också en historia av smutsig kolkraft som även den tyvärr ser ut att öka på grund av landets beslut att avveckla kärnkraften. Det är odelat positivt att vi både i Tyskland och Sverige just nu ser en framväxt av en rad olika förnybara energikällor. Samtidigt ser vi dock att det, beroende på energislag, behövs mer eller mindre fortsatt teknikutveckling innan elproduktionen från dessa källor blir konkurrenskraftig.

Här i Sverige kan solenergiproducenter, precis som producenter av exempelvis vindkraft, biobränsle och torv, få stöd genom de gröna elcertifikaten. Eftersom certifikaten är just teknikneutrala förekommer inte heller någon diskriminering av specifika energislag utan de ”tävlar” på lika villkor. Idag ger vindkraft och bioenergi mest per satsad krona men när solenergin har blivit tillräckligt konkurrenskraftig kommer den också att på allvar kunna ta upp kampen med andra förnybara energikällor.

Vad gäller nettodebitering håller jag med Machirant om att det kan stimulera en ökad mikroproduktion av energi bland konsumenter och små och medelstora företag. Energiminister Anna-Karin Hatt meddelat att ett konkret förslag förhoppningsvis kommer redan under 2012. Tillsammans med de gröna elcertifikaten kommer det att skapa en bra grund för en fortsatt utbyggnad av förnybar, klimatvänlig energi.

Cecilie Tenfjord-Toftby (M)

Riksdagsledamot i Näringsutskottet, energipolitiskt ansvarig

Publicerad i Borås Tidning 120423

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s