Alliansen / Energi / Jobb / Miljö och klimat

Corren: MP vill inte ta ansvar för jobb och företag

Nordin och Lillemets (Corren,18/4) har rätt i att kärnkraften antingen kommer behöva förnyas eller tas ur drift inom de kommande tjugo åren. Efter att alliansen 2009 slöt energiöverenskommelsen är dock spelreglerna tydliga för alla inblandade aktörer – en eventuell förnyelse av kärnkraften ska finansieras av energibolagen själva. Den nya skrivelse som Nordin och Lillemets hänvisar till innebär inga förändringar i den saken.

Vad gäller försäkringsansvar så har miljöpartiet uppenbarligen förväxlat det med skadeståndsansvar. Faktum är att Sverige sträcker sig längre än övriga EU-länder när det gäller krav på försäkring. Utöver försäkringsansvaret på 12 miljarder kronor har kärnkraftsbolagen dessutom ett obegränsat skadeståndsansvar.

Det är märkligt att Mp väljer att lyfta den ”smutsiga kolkraften”, när Sverige redan idag har bland den renaste elproduktionen i Europa. Vi har en minimal kolkraftsandel och tack vare regeringens gröna elcertifikat växer andelen förnybart. Sveriges företag och hushåll är beroende av en trygg elproduktion till konkurrenskraftiga priser. Idag är det inte möjligt utan kärnkraft. En för tidig avveckling av kärnkraften skulle få katastrofala konsekvenser för både arbetstillfällen och företag. Något man nu börjar se i Tyskland. Ett exempel är den finska ståljätten Outokumpu som har beslutat stänga två av sina tyska stålverk och istället koncentrerar verksamheten till Sverige och Finland. Därför att Tysklands energipolitik bedöms som alltför osäker. Kanske är Mp:s tyska motsvarigheter nöjda men för företag och vanligt folk kommer den utvecklingen att leda till en otrygg elproduktion och höga priser.

Till skillnad från Mp tycker vi inte att det är en bra väg för Sverige. Vi måste vara klokare och se till samhällets behov. Med alliansens energipolitik går Sverige mot både konkurrenskraft och långsiktig hållbarhet.

Cecilie Tenfjord-Toftby (M)

Riksdagsledamot i näringsutskottet, energipolitiskt ansvarig

Betty Malmberg (M)

Riksdagsledamot för Östergötland

Publicerad i Corren 120426

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s