Alliansen / Energi / Miljö och klimat / Socialdemokraterna

GP: S ger olika besked i kärnkraftsfrågan

Just nu är kärnkraften en av de frågor som tydligast visar på skillnaderna mellan alternativen i svensk politik. På den ena sidan finns Alliansens energiöverenskommelse som säkrar en trygg energiförsörjning, där möjligheten till en förnyelse av befintlig kärnkraft är en grundpelare. På den andra sidan står oppositionen med S i spetsen. Stefan Löfven var som facklig ordförande en tydlig kärnkraftsförespråkare. Men sedan han tillträdde som S-ordförande har beskeden inte varit lika tydliga. Löfven säger att han först vill reda ut hur mycket energi som behövs innan han öppnar för ny kärnkraft. Frågan är vem som ska definiera hur mycket energi som är nödvändigt.

Sedan 1991 har S haft oavbrutna kongressbeslut på att kärnkraften ska avvecklas. Partiets näringspolitiska talesperson Jennie Nilsson slog dessutom nyligen fast att S även inför eventuella blocköverskridande förhandlingar kommer att kräva en avveckling av kärnkraften. Vid sidan av Löfven, vars egentliga åsikt om kärnkraften är odiskutabel, finns fler kärnkraftsvänliga röster inom S. Vid ett möte med Skogsindustrierna i april menade Ann-Kristine Johansson, energipolitiskt ansvarig, att det inte är omöjligt att S-kongressen 2013 kommer fram till ett annat beslut om kärnkraften. Samtidigt hävdade näringsutskottets Börje Vestlund (S) i förra veckans kammardebatt att det är ointressant vad Löfven har sagt.

Löfven behöver klara mandat

S möjliga samarbetspartners vid en eventuell regeringsbildning, V och MP, kräver båda en snabb omställning till 100 procent förnybart. Detta samtidigt som företrädare för svensk energiintensiv basindustri, däribland Svenskt Näringsliv, menar att det i dag inte finns några alternativ till kärnkraft utan att jobben i dessa företag hotas. Det är en verklighetsbild som även Stefan Löfven delade så sent som för några månader sedan. I höstas var hans bestämda uppfattning att en avveckling av kärnkraften skulle få allvarliga konsekvenser för industri, jobb och välfärd.

Det är inte konstigt att S och Löfven nu vill flytta fokus från kärnkraften och i stället diskutera blocköverskridande överenskommelser. Med sin gedigna fackliga bakgrund är Löfven dock mycket väl medveten om att det inte går att sätta sig vid förhandlingsbordet innan man har klara mandat från sina medarbetare och tydliga ramar för den förhandlingsyta man har att jobba med.

 I Alliansen anser vi inte att minskad energiproduktion är något självändamål. Precis som oppositionen vill vi bryta oljeberoendet och öka andelen förnybart i systemet, men inte på bekostnad av konkurrenskraft och jobb. En ansvarsfull energipolitik handlar i grund och botten inte om vilka energislag den baseras på, utan att det finns tillräckligt mycket energi för att säkra tillväxten, så länge den är producerad på ett klimatsmart sätt. Alliansens energiöverenskommelse möjliggör både en förnyelse av befintlig kärnkraft och utbyggnad av förnybara energikällor.

 Alliansen har tagit ställning och enats kring en långsiktig överenskommelse. Var S väljer att sätta ner foten återstår att se.

 Jessica Polfjärd (M)

gruppledare i Näringsutskottet

 Cecilie Tenfjord-Toftby (M)

riksdagsledamot i Näringsutskottet, energipolitiskt ansvarig

Jonas Jacobsson Gjörtler (M)

riksdagsledamot i Näringsutskottet

Publicerad i GP 120524

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s