Alliansen / Elmarknad / Energi / Jobb / Miljö och klimat / Oppositionen

SvD: Löfven måste bekänna färg om kärnkraften

Helena Jonsson, förbundsordförande LRF, skriver om ett enande kring Sveriges framtida energipolitik (Brännpunkt 28/5). Ett inlägg i en mycket viktig och omdebatterad fråga. Alliansen och Moderaterna vet redan vad vi vill. Vi säkrar en trygg energiförsörjning där möjligheten till en förnyelse av befintlig kärnkraft är en grundpelare. Det är i stället Socialdemokraterna och Stefan Löfven som behöver göra sin hemläxa och bekänna färg i energipolitiken.

Stefan Löfven var som facklig ordförande en tydlig kärnkraftsförespråkare. Men sedan han tillträdde som S-ordförande har beskeden inte varit lika tydliga. Löfven hävdar att en utredning kring behovet av energi behövs innan han öppnar för ny kärnkraft. Detta samtidigt som däribland Svenskt Näringsliv menar att det i dag inte finns några alternativ till kärnkraft utan att jobben hotas.

Så sent som förra året kunde vi höra Löfven uttrycka sitt motstånd mot energiminister Anna-Karin Hatt i SVT:s Agenda då han beskrev hur allvarliga konsekvenserna för svensk industri, jobb och svensk välfärd skulle bli genom att ersätta kärnkraft med vindkraft.

Alliansen är överens om att kraftigt bygga ut de förnybara energikällorna. Vi vill säkerställa Sveriges behov av billig och ren el och har öppnat för nyinvesteringar i kärnkraft för att stärka svensk konkurrenskraft. Vi vill verka för en gemensam elmarknad i Europa som sänker våra koldioxidutsläpp där Sverige har goda förutsättningar att producera miljövänlig energi och exportera till våra europeiska grannar. Det skulle sänka Europas koldioxidutsläpp och minska växthuseffekten. Alliansen har tagit ställning och enats kring en långsiktig överenskommelse. Var S väljer att sätta ner foten återstår att se.

JESSICA POLFJÄRD (M)

riksdagsledamot i Västmanlands län, gruppledare i näringsutskottet

CECILIE TENFJORD- TOFTBY (M)

ledamot i näringsutskottet

Publicerad i SvD 120530

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s