Borås / ekonomi / Socialdemokraterna

Borås Tidning: Snedvrider konkurrensen i Borås

Med Löfven vid rodret menar S att man nu vill föra en mer näringsvänlig politik. Den nya retoriken innehåller många fina ord om goda företagsklimat och konkurrenskraftiga företag. Men hur nära ligger partiledningens ord det som verkligen sker när S styr?

S-ledda Borås är ett tydligt exempel på att det inte finns någon klar partilinje i vad ett bra företagsklimat verkligen innebär. När miljonkontraktet om anläggningen av den nya testbanan i Hällered skulle upphandlas valdekommunstyrelsens ordförande Ulf Olsson (S) och hans bundsförvanter nämligen att ge kontraktet direkt till det kommunalt förvaltade Servicekontoret och därmed utesluta alla andra aktörer från processen. Det är allt annat än en företagarvänlig politik.

När Borås Tidning (22/5) bad Olsson att förklara sitt beslut valde han först att skylla på tidsbrist, men när allianspartiernas kommunalråd Morgan Hjalmarsson (FP) pressade Olsson erkände han att förklaringen till att Servicekontoret fick gå före helt enkelt beror på olika politiska uppfattningar. Den skillnaden består uppenbarligen i att Olsson inte delar allianspartiernas syn på fri konkurrens, utan istället tycker att det är fullt rimligt att kommunal verksamhet ska få förtur.

Att Olsson premierar kommunal verksamhet är anmärkningsvärt i sig, men än mer svårförståeligt är det att Olsson inte ens tvekar när det gäller Servicekontoret. För att utmana Olssons uppfattning om Servicekontoret som bästa och enda möjliga utförare krävs det uppenbarligen mer än den stämningsansökan som just nu hänger över kommunen för att Servicekontorets verksamhet strider mot konkurrenslagstiftningen.

I väntan på att S ska enas om en samstämmig näringspolitik kommer Moderaterna och allianspartierna att fortsätta arbeta för att Borås och Sverige ska få ett företagsklimat i världsklass. På riksnivå har alliansen genomfört en rad åtgärder för att göra det lättare att starta och driva företag genom regelförenklingar, minskade anställningskostnader

och sänkt bolagsskatt. Vi ser fri konkurrens som en förutsättning för ett rikt näringsliv och vi tycker att politiken har ett viktigt ansvar i att låta privata aktörer få vara med och tävla om upphandlingar i kommun och landsting affärer som ofta kan betyda mycket för det enskilda företaget.

Utan privata företag stannar tillväxt, jobb och välfärd. Som moderat vill jag se ett starkt Sjuhärad där entreprenörskap och företagande uppmuntras och då kan inte kommunal verksamhet få en särställning. I väntan på ett annat, mer företagarvänligt styre i Borås får vi för stadens bästa hoppas att Löfven verkligen har förstått vad ett bra företagsklimat innebär och ser till att Ulf Olsson gör det samma.

Cecilie Tenfjord-Toftby (M)

Riksdagsledamot från Borås, ledamot i Näringsutskottet

Publicerad i BT 120602

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s