Alliansen / ekonomi / Elmarknad / Energi / Miljö och klimat

Skriver om klimatsmart energiproduktion på Newsmill

Vägen mot ett klimatsmart Sverige går via en rad stationer. Den kräver betydande utsläppsminskningar från en rad sektorer och den förnybara delen av den svenska energimixen behöver fortsätta öka. Alliansregeringen har därför förlängt de gröna elcertifikaten – det teknikeneutrala stödsystemet till förnybar energi – till 2035. Tillsammans med energiöverenskommelsens öppning för en förnyelse av befintlig kärnkraft skapar det goda förutsättningar för en klimatsmart energiproduktion.

Ett långsiktigt hållbart Sverige kräver också en omfattande energieffektivisering. Det är särskilt viktigt inom transportsektorn och den tunga industrin, men även konsumenter kan göra skillnad. Att få möjlighet att välja tåget framför bilen och äta mer grönt är två sätt att minska sitt miljöavtryck, en smartare elförbrukning ett annat.

Många konsumenter har redan idag tillgång till en klimat- och energirådgivare via sin kommun som erbjuder kostnadsfri hjälp med energieffektivisering. Det är en funktion som får utökat stöd med 140 miljoner kronor årligen under 2013 och 2014. Från och med den 1 oktober blir det också enklare att själv ha koll på sin elanvändning när timmätning införs hos alla elnätsföretag.

Även om merparten av den svenska energiproduktionen kommer att genereras av större anläggningar även i framtiden kommer andelen mikroproducenter sannolikt att öka. Alliansregeringen är positiv till att konsumenter och företag producerar sin egen el i högre utsträckning och den pågående omställningen av dagens elnät till morgondagens smarta nät kommer att göra det möjligt. Också de ekonomiska förutsättningarna för mikroproduktion kan komma att stärkas i och med att regeringen nu ser över möjligheten att införa ett system för nettodebitering, som även omfattar kvittning av energi- och mervärdesskatt.

Fler medvetna el- och energival från konsumenter, företag, och offentlig sektor skapar goda förutsättningar för energieffektivisering. Tillsammans med en allt mer klimatsmart energiproduktion är det viktiga steg mot ett mer långsiktigt hållbart Sverige.

Cecilie Tenfjord-Toftby (M)

riksdagsledamot i näringsutskottet, energipolitiskt ansvarig

Publicerad på Newsmill 120626

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s