ekonomi / Energi / Miljö och klimat

GP: Solenergin har goda möjligheter på sikt

Dagens svenska energiproduktion består av nära hälften förnybart, till stor del tack vare vattenkraften. Det placerar Sverige i EU-toppen vad gäller andelen förnybart i energimixen. Ser vi till vår elproduktion är hela 95 procent klimatsmart. Trots det verkar Romson och Nordin (MP) anse att Sverige i stället bör titta mer på kolkraftsberoende länder som Tyskland när vi formar vår energipolitik.

Vi håller med Romson och Nordin om att Sverige behöver satsa på en klimatsmart energiproduktion. Till skillnad från Miljöpartiet vill vi dock inte se en avveckling av kärnkraften till förmån för en utbyggnad av fossil energi, vilket har blivit fallet i länder som Tyskland och Japan där man fattat den typ av omedelbara avvecklingsbeslut som MP vill se.

Vi vill i stället se fortsatta satsningar inom ramen för den energiöverenskommelse som vi slöt 2009. Överenskommelsen möjliggör både en förnyelse av befintlig kärnkraft och stora satsningar på mer förnybart genom de gröna elcertifikaten. Elcertifikaten är ett teknikneutralt stödsystem som låter alla energislag, inklusive solenergin på lika villkor.

Eftersom certifikaten går till det energislag som ger mest energi per satsad krona har den i dag inte färdigutvecklade solenergin inte kunnat konkurrera med bioenergi och vindkraft, som i dag mottar flest certifikat. Solenergin har dock goda möjligheter på lite längre sikt, vilket förhoppningsvis kommer att stärkas av det forskningsprogram för solenergi som Energimyndigheten beslutade att starta i mitten av juni.

Vårt val av energimix är avgörande i omställningen från ett fossilberoende samhälle. Med alliansens energipolitik skapas förutsättningar för både tillväxt och minskande utsläpp.

Cecilie Tenfjord-Toftby (M)

Riksdagsledamot i näringsutskottet, energipolitiskt ansvarig

Publicerad i GP 120628

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s