Elmarknad / Energi / Miljö och klimat

Intervjuad i Piteå-tidningen om timmätning av el

I veckan intervjuades jag av  Piteå-tidningen med anledning av att den nya lagen om timvis debitering av el träder i kraft i höst:

PITEÅ Den första oktober träder en ny lag i kraft. Lagen innebär att elkunder nu får möjlighet att ingå avtal som förutsätter att elförbrukningen mäts timvis, utan att kunderna behöver betala extra för det.

– Det här är ett första steg, på sikt kommer möjligheten till timmätning finnas för alla, säger Anna-Karin Jönsson som arbetar på Näringsutskottets kansli.

Syftet med lagen är att öka elkonsumenternas möjlighet att påverka elförbrukningen och därmed minska kostnaderna. Som elkund ska du kunna styra över vilka timmar du vill förbruka mest el i förhållande till vilka timmar elen är billigast. På Piteenergi är de osäkra på vilket intresse det finns hos kunderna.

Sparsamt

– Det är väldigt sparsamt med efterfrågan, det är någon då och då som frågar om timmätning och det är ofta de som förbrukar mer som är intresserade, säger Lennart Nilsson, elnätschef på Piteenergi. Lagen förutsätter dock att ett elavtal finns som innefattar timmätning, något som Lennart Nilsson inte tror Piteenergi har några tankar på för tillfället. Ifall det är något kunderna efterfrågar kan det bli ett problem. – Vi har mätare som i sig klarar av att timmäta men det är kommunikationen mellan kontor och mätare när vi hämtar hem värdena som har begränsad kapacitet. Det blir ungefär 700 gånger fler mätvärden per år, säger han.

För fort för tekniken

Svensk Energi står bakom inriktningen att kunderna ska kunna få större tillgång till information om sin elanvändning men de anser att det är först när produkter och tjänster erbjuds som den riktiga kundnyttan ges. ”Förändringen, som förslaget ser ut nu, innebär att kunden först när fakturan kommer i slutet av månaden kan se hur elanvändningen sett ut timme för timme. Men det innebär inte att kunden per automatik faktureras timvis – något vi tror att många kunder förväntar sig”, skriver Anders Richert, chef för elnätsfrågor på Svensk Energi.

Lennart Nilsson tycker att regeringen inte ser sammanhanget. – Det går för fort fram eftersom det måste hinna komma fram standard för smarta elmätare. Vi tycker inte att regeringen har tagit hänsyn, de tänker ”elmätarna klarar det” men ser inte till systemet, säger han.

Cecilie Tenfjord-Toftby är ledamot i Näringsutskottet och hon har lett debatten i Riksdagen. Enligt henne har branschen varit förvarnad sedan länge.

– Om man backar och tittar på de diskussioner som funnits redan från förra regeringen så har det sagts att månadsmätning är ett första steg mot timmätning, så branschen har blivit förvarnad, säger hon. Hon tror dock inte att den större majoriteten kommer att efterfråga timvis mätning från en början.

– Ska vi klara vårt mål med grön energi så tror jag att elkonsumenten måste ha en chans att bli mer aktiv.

(Texten är inklippt från Piteå-Tidningen och skriven av Emma Larsson, publiceringsdatum 120703)

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s