Arbetsmarknad / Entreprenörskap / Jobb

Borås Tidning – Sverige behöver fler kvinnliga företagare

Alliansregeringen vill att det ska vara lätt att starta och driva företag i Sverige och sedan 2006 har vi genomfört en rad reformer för att stärka företagarnas villkor. Det svenska nyföretagandet ökade också under både 2010 och 2011, bland män och bland kvinnor. Men andelen kvinnliga företagare står fortfarande bara för omkring en fjärdedel av landets totala antal företagare. Mer behöver därför göras för att fler kvinnor ska ha möjlighet att satsa på sina affärsidéer.

En förutsättning för fler kvinnliga företagare är fortsatta åtgärder för ett bättre företagsklimat. Sedan alliansen tillträdde 2006 har bolagsskatten och egenavgifterna sänkts, 3:12-reglerna förenklats och den sociala tryggheten för företagare stärkts. Därtill har arbetsgivaravgiften för unga under 26 år halverats och det har blivit enklare att visstidsanställa – två viktiga faktorer för de mindre företagen.

För att företagandet ska bli ett lika naturligt val för kvinnor som för män behövs också riktade åtgärder.

Inom de kvinnodominerade branscherna skola, vård och omsorg har möjligheterna till entreprenörskap tidigare har varit starkt begränsade. Med 2009 års lag om valfrihet i primärvården och ett växande antal friskolor har fler karriärvägar för öppnats upp för kvinnor, inte minst genom möjligheten att själv starta företag.

Det uppskattade RUT-avdraget är en annan reform som har stärkt kvinnors förutsättningar till företagande på flera sätt. Reformen har gjort svarta jobb vita och lett till stark tillväxt i en bransch där 59 procent av företagarna är kvinnor. Den har också frigjort välbehövlig tid för att underlätta såväl nyföretagande som expansion av befintlig verksamhet för de kvinnor som nyttjar RUT-tjänster.

Sverige behöver fler kvinnliga företagare och alliansregeringen har gett frågan hög prioritet. Vid sidan av redan genomförda reformer kommer vi fram till 2014 att satsa 100 miljoner kronor årligen på att främja kvinnors företagande med särskilt fokus på innovation. Inför höstens budget kommer regeringen vidare att se över möjligheten till en sänkt bolagsskatt och ytterligare förenklingar av 3:12-reglerna. Alltsammans är det viktiga steg mot ett mer företagsamt Sverige – bland kvinnor precis som bland män.

Cecilie Tenfjord-Toftby (M)
Riksdagsledamot i näringsutskottet

Jessica Polfjärd (M)
Gruppledare i näringsutskottet

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s