Alliansen / ekonomi / Energi / Infrastruktur / Miljö och klimat / Västra Götaland

Göteborgs-Posten: Miljön en del av vår breda budget

Alliansregeringens sexåriga ansvarstagande för Sveriges finanser gör att vi nu kan möta lågkonjunkturen med en lång rad investeringar – däribland inom energi och klimat. Trots det försöker MP:s Lise Nordin och Walter Mutt ge sken av att för lite görs.

MP saknar infrastrukturinvesteringar, men faktum är att alliansen nu investerar mer än dubbelt så mycket på järnvägens drift och underhåll jämfört med tidigare rödgröna regeringar. Här i Västra Götaland byggs Hamnbanan och den första etappen av dubbelspår mellan Göteborg och Borås ut. Eftersom vi också anser att vägar behövs och genomför vi omfattande vägförbättringar, bland annat på E20.

Ett annat område som påverkar miljö och klimat är energiproduktionen. MP vill se en omedelbar avveckling av kärnkraften, men bortser från de stigande elpriser och koldioxidutsläpp som då skulle följa. Alliansen vill i stället se en energiproduktion på tre koldioxidneutrala ben – kärnkraft, vattenkraft och förnybart. För att det förnybara benet ska kunna växa satsas sammanlagt 490 miljoner på stöd till biogas och solceller 2013-2016. Därtill kommer forskningen inom förnybart att tilldelas drygt 1,2 miljarder under samma period.

En effektivare energianvändning är också nödvändig i ett klimatsmart samhälle. Regeringen satsar därför 120 miljoner på näranollenergi-byggnader 2014-2016 och tilldelar de kommunala energirådgivarna 140 miljoner årligen under 2013 och 2014.

Alliansen tar miljö- och klimatutmaningarna på allvar. En lång rad åtgärder återstår för att vi ska nå dit vi vill komma, men årets regeringsbudget innebär viktiga steg på vägen.

Cecilie Tenfjord-Toftby (M)

riksdagsledamot i näringsutskottet, energipolitiskt ansvarig

Pontus Haag (M)

riksdagsledamot i miljö- och jordbruksutskottet, Göteborg

Publicerad i Göteborgs-Posten 121004

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s