Alliansen / Elmarknad / Energi / Forskning / Miljö och klimat

Ambitiös energiforskningsproposition

Förra veckan presenterade energiminister Anna-Karin Hatt regeringens energiforskningsproposition. I den föreslås en förlängning och förstärkning av insatserna för energiforskning och utveckling med totalt 1 240 miljoner kronor under åren 2013-2016. Från och med 2016 kommer anslaget att permanentas på 1,4 miljarder kronor.

Förutom att budgeten sätter riktlinjer för de fortsatta satsningarna inom energiteknisk utveckling föreslår den också att anslaget riktas in på fem fokusområden –  fossiloberoende fordonsflotta, kraftsystem som klarar förnybar elproduktion, energieffektivisering i bebyggelsen, ökad användning av bioenergi och energieffektivisering i industrin. Det är fem strategiskt mycket viktiga områden och svenska framsteg på energiområdet skulle kunna göra stor skillnad, inte bara på hemmaplan utan också i Norden och övriga Europa.

Det märkte jag inte minst förra veckan när jag som enda svenska politiker inbjuden till Nordiska Ministerrådets konferens om förnybar energi och energieffektivitet. Efterfrågan på teknisk utveckling och kommersiellt gångbara lösningar inom alla dessa fem områden efterfrågades både av nordiska och baltiska politiker.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s