Borås / Energi / Hållbar utveckling / Miljö och klimat

Borås Tidning: Dimridåer om folklig förankring

MP:s Lise Nordin och Tom Andersson menar att man vill öka konsumenters delaktighet i energiomställningen. Det är en bra utgångspunkt som Moderaterna och alliansen står bakom.

Men till skillnad från MP anser vi att delaktighet förutsätter möjlighet till självbestämmande, också när det gäller vindkraft. Nordin och Andersson skriver att man vill revidera det kommunala vetot så att det blir rättssäkert, utan att närmare förklara vad man menar. Med tanke på att Nordin så sent som förra året lade en riksdagsmotion om att avskaffa det kommunala vetot finns det all anledning att fråga sig vad en sådan ”revidering” egentligen skulle innebära.

Det är märkligt att MP, som inom princip alla andra områden menar att samhällspåverkande beslut bör fattas så lokalt möjligt, vill göra ett undantag för just vindkraft. När MP i andra frågor säger sig ha förtroende för lokalt beslutande, beskriver bland andra Nordin det kommunala vetot mot vindkraft som att ”strukturerad prövning enligt plan- och bygglagen ersattes av ett oberäkneligt och ostrukturerat beslutsfattande. I verkligheten har beslut kunnat styras av en enskild tjänsteman som ogillar vindkraft eller en enskild politiker som ogillar en granne”, (citatet är hämtat från 2011 års riksdagsmotion ”Hinder för vindkraften”). Det är en misstro mot kommuners kompetens som vi starkt tar avstånd ifrån.

Med en energimix som består av nära hälften förnybart – näst högst i EU – ligger Sverige i framkant vad gäller hållbart producerad energi. Sedan alliansregeringen tillträdde har andelen förnybart också ökat kraftigt och vid sidan av elcertifikaten för mer storskalig produktion vill vi underlätta för konsumenter att producera egen el. Därför har investeringsstödet för solceller förlängts och därför utreds nu möjligheten att införa nettodebitering.

Alltsammans är det viktiga åtgärder för att underlätta mer förnybar energi. Men vi tror inte att energiomställningen kommer att gynnas av att kommuner förlorar sin beslutanderätt över vindkraften. En verklig folklig förankring i omställningen till ett hållbart ?energisystem förutsätter möjlighet till delaktighet och därför bör det kommunala vetot behållas.

Cecilie Tenfjord-Toftby (M) riksdagsledamot i näringsutskottet, energipolitiskt ansvarig

Annette Carlson (M) kommunalråd, Borås

Marie Fridén (M) ordförande kretsstyrelsen Borås

Johan Medelius (M) gruppledare, Borås

Publicerad i BT 121121

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s