Elmarknad / Energi / Miljö och klimat

Göteborgs-Posten: Solenergin bör byggas ut varsamt

Jonas Sjöstedt och Jens Holm (V) efterfrågar på GP Debatt (GP 23/11) en svensk motsvarighet till det tyska fastprissystemet för förnybar energi för att minska våra klimatutsläpp. Visst har systemet lett till en kraftig utbyggnad av inte minst solelsanläggningar – men V bortser helt från systemets baksidor.

Sedan förra årets beslut att avveckla kärnkraften har Tyskland haft ett stort behov av att öka produktionen från andra energikällor. Det generöst utformade fastprissystemet infördes och med det har antalet småskaliga solanläggningar ökat. Men det har också det tyska elpriset gjort, liksom beroendet av kolkraft och av importerad gas- och kärnkraftsel när solen inte skiner. Det finns därför god anledning att ifrågasätta systemets nytta för såväl klimatmål som industrins konkurrenskraft och konsumenters köpkraft.

Sverige i ett annat läge

Sverige befinner sig i ett annat läge. Omkring 90 procent av vår elproduktion ger mycket låga eller nästan inga koldioxidutsläpp. Med nära 40 procent av elproduktionen från utsläppssnål kärnkraft och hälften från förnybara källor – en andel som fortsätter att öka – ligger vi i internationell framkant.

Solenergins roll kommer att växa också i den svenska energimixen, men det bör ske genom väl avvägda beslut där långsiktiga effekter för både konkurrenskraft och klimat vägs in. Regeringen har förlängt stödet för installation av solcellsanläggningar till 2016 och möjligheten att införa nettodebitering utreds. Därtill finns de teknikneutrala elcertifikaten.

I tider av ekonomisk osäkerhet och klimatproblematik behövs en energipolitik som möjliggör mesta kostnadseffektivitet och koldioxidsmarthet per satsad krona. Bara så kan vi skydda både klimat och plånbok.

Cecilie Tenfjord-Toftby (M)

riksdagsledamot i näringsutskottet, energipolitiskt ansvarig

Publicerad 121129

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s