Alliansen / Arbetsmarknad / Borås / ekonomi

Borås Tidning: M investerar i framtidens jobb

Samtidigt som orosmolnen över världsekonomin blir mörkare står Sverige starkt. Men vi nöjer oss inte förrän alla som vill och kan jobba också har ett jobb att gå till.

Arbetslösheten i Borås är 7,4 procent. Då krävs det satsningar för fler företag och sänkta trösklar för att anställa. Socialdemokraterna vill göra det dyrare att anställa genom höjda skatter som slår hårdast mot växande företag och de svaga på arbetsmarknaden. Det skulle slå hårt mot jobben i Borås.

När traditionella branscher drabbas av varsel på grund av oron i världen och hårdare omvandlingstryck ställer det hårdare krav på svensk industri och arbetsmarknad. För fyrtio år sedan fanns vart tredje svenskt jobb i industrin. Motsvarande andel är idag ungefär 13 procent. Då måste vi föra en politik för framtidens jobb. Modeindustrin är ett exempel på de spännande sektorer där nya jobb växer fram.

Svensk modeexport omsatte 5,1 miljarder under 2012 års första fem månader, vilket är en ökning med drygt tio procent jämfört med samma period förra året. Några exempel från modebranschen, i Borås, är Gina Tricot som växer explosionsartat i Europa och Didriksons som exporterar mer än vad de säljer inom Sverige. Vår uppgift är att hjälpa dem fortsätta växa.

Enligt OECD är bolagsskatten den skatt som är mest skadlig för ett lands tillväxt. Därför sänker regeringen nu bolagsskatten från 26,3 till 22 procent. Med tillväxten en sänkning skapar kommer möjligheter till nyanställningar och säkrade jobb. Inte minst för modeindustrin.

En kraftig höjning av bolagsskatten, som Socialdemokraterna föreslår, vore ett bakslag för alla Sveriges företagare och hotar såväl småföretagen som jobben. Drygt var femte ung boråsare är idag arbetslös. För att skapa fler vägar till jobb för unga föreslår regeringen ett omfattande ungdomspaket där kopplingen mellan skola och arbetsliv stärks. Samtidigt gör vi det billigare att anställa unga utan att det påverkar deras lön.

Detta står i skarp kontrast till Socialdemokraterna som föreslår fördubblad arbetsgivaravgift för unga. Kostnadsökningen för en vanlig arbetsgivare blir, med S politik, drygt en extra månadslön per anställd under 26 år om året. För modebranschen som har höga personalkostnader vore Socialdemokraternas förslag rena skattechocken.

Regeringens ansvarsfulla politik har skapat 200 000 nya jobb sedan 2006. Men molnen över världsekonomin är fortfarande mörka. Vår utmaning är att föra en politik som skapar möjligheter för nya jobb att växa fram. Borås och Sjuhärads modeindustri är ett föregångsexempel. Vår roll blir att hjälpa dem visa vägen för fler. Så skapar vi framtidens jobb, så jobbar ett modernt arbetarparti.

Anna Kinberg Batra (M) ordförande i riksdagens finansutskott

Cecilie Tenfjord-Toftby (M) riksdagsledamot från Borås

Publicerad i Borås Tidning 121206

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s