Arbetsmarknad / Nordiska rådet / Ungdomsarbetslöshet

GT Debatt: Bra att unga arbetar i hela Norden

Hur ska vi tycka om att svenska ungdomar reser till våra nordiska grannländer för att arbeta? Det är en fråga som har debatterats i flera svenska medier under den senaste tiden. Trots att vi har fri arbetskraftsrörlighet våra länder emellan – ­vilket är en enorm tillgång – höjs röster som menar att unga som jobbar utomlands skulle vara ett problem.

Det är en åsikt som vi som ledamöter i Nordiska rådet starkt tar avstånd ifrån. Både Sverige och våra nordiska grannländer har en hög ungdomsarbetslöshet och för att den ska kunna bekämpas är vi övertygade om att alla stenar måste vändas på. För många unga i Sverige och i våra grannländer är det bristande arbetslivserfarenhet som står i vägen för deras inträde på arbetsmarknaden.

Därför bör inte någon möjlighet att få ett jobb, oavsett om det sker i Sverige, i Danmark, i Finland eller i Norge, avfärdas.

I Sverige arbetar alliansen hårt för att minska trösklarna för unga utan jobb. Bland annat har vi sänkt restaurangmomsen i en bransch där vi vet att många unga får det där viktiga första jobbet. Halverade arbetsgivaravgifter för dem som har unga anställda och införandet av lärlingsanställningar är andra åtgärder.

Sverige måste precis som de andra nordiska länderna fortsätta underlätta för ungas etablering på arbetsmarknaden och som svenska politiker är vår målsättning självklart att våra unga ska kunna hitta jobb inom landets gränser. Det är mål som bör delas de nordiska länderna emellan. Men åtgärder för att stärka och underlätta arbetsmarknaden på hemmaplan står inte i motsats till en rörlig nordisk arbetsmarknad.

Nästa år innehar Sverige ordförandeskapet i Nordiska ministerrådet. Det blir ett utmärkt tillfälle för en gemensam nordisk diskussion om både hur de egna arbetsmarknaderna kan förbättras och hur vi kan underlätta för de unga som vill kunna flytta dit jobben finns.

Det råder en bred enighet bland ­ politikerna i Nordiska rådet om att en av de viktigaste uppgifterna vi har är att ta bort gränshinder som försvårar för en gemensam nordisk arbetsmarknad.

Cecilie Tenfjord-Toftby
Christina Husmark Pehrson
Stefan Caplan
Elisabeth Björnsdotter Rahm
Isabella Jernbeck
Göran Montan
Annicka Engblom
Ledamöter (M) i Nordiska rådet

Publicerad i GT 121209

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s