Alliansen / ekonomi / Energi / Miljö och klimat

Göteborgs-Posten : Kärnkraft lika självklar som förnybart

Elledning
Sverige producerar allt mer förnybar energi. Mellan 1990 och 2010 ökade den förnybara andelen i den svenska energimixen med 44 procent. Det är positivt. Men den snabba avveckling av kärnkraften som MP (GP Debatt 23/1) förespråkar är inte rätt väg att gå.

Konsekvenserna av ett sådant beslut ser vi just nu i Tyskland. Där har varken den förnybara energin eller nätkapaciteten kunnat byggas ut i en tillräcklig omfattning för att ersätta kärnkraften. Därför byggs i stället ny smutsig kolkraft samtidigt som man importerar både kärnkraftsel och naturgas, med stigande elpriser som följd.

I Sverige har vi, mycket tack vare vattenkraften, ett mer gynnsamt läge än många andra länder. Men vi har också ett kallt klimat och en stor energiintensiv industri, till skillnad från Danmark som MP jämför oss med.

Inte möjligt

Sammanlagt sysselsätter industrin hundratusentals svenskar. Men det är jobb som inte ska tas för givet. De förutsätter en stabil energitillförsel till konkurrenskraftiga priser. I dag och under överskådlig tid är det inte möjligt med ett helt förnybart energisystem.

Det betyder inte att framväxten av mer förnybart ska bromsas – tvärtom. Med de teknikneutrala elcertifikatens hjälp kommer den förnybara andelen i vår energimix att fortsätta öka. Samtidigt satsar alliansregeringen stort på att främja utvecklingen av effektivare förnybar energi och möjligheten till nya gröna jobb. Från och med 2013 tilldelas forskningen inom förnybara energikällor 1,3 miljarder årligen. Så ger vi det förnybara – och kärnkraften – två självklara roller i en energimix som värnar både ekonomi och klimat.

Jessica Polfjärd (M)
riksdagsledamot, gruppledare i näringsutskottet

Cecilie Tenfjord-Toftby (M)
riksdagsledamot i näringsutskottet, energipolitiskt ansvarig

Publicerad i Göteborgs-Posten 130127

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s