Alliansen / Energi / Miljö och klimat

Debattartikel i Borås Tidning: Så får vi fler fossilfria fordon

Alliansregeringen har högt satta klimatmål. Utöver visionen om ett Sverige utan nettoutsläpp år 2050 finns målet om en fossilfri fordonsflotta till år 2030. Nordin, Losman och Persgren (BT 21/2) konstaterar den självklara i att målen kräver omfattande utsläppsminskningar, inte minst från trafiken.

Mycket tyder på att nyckeln till framtidens fossilfria fordonflotta inte finns i en teknik eller i ett bränsleslag, utan i en kombination av olika lösningar. Därför pågår just nu en utredning som på uppdrag av regeringen ska identifiera vilka styrmedel och åtgärder som krävs för att Sveriges ambitiösa klimatmål ska gå att nå. Men istället för att invänta utredningens resultat och den möjlighet till långsiktigt hållbara styrmedel som den kan innebära, vill MP redan nu återinföra en motsvarighet till den förra regeringens KLIMP-program, där drygt var tionde skattekrona gick till administration.

Biogasen kommer att spela en viktig del i omställningen till en allt miljövänligare fordonsflotta. Den kommer att behöva stöd innan den har blivit konkurrenskraftig nog för att på allvar kunna tävla med de fossila bränslena. Alliansregeringen satsar 280 miljoner kronor på att öka produktionen, förbättra distributionen och öka användningen av biogas. Satsningen sker utöver 2013 års anslag om 60 miljoner kronor. Eftersom 12 procent av all svensk biogas produceras i Västra Götaland bidrar satsningarna inte bara till minskade klimatutsläpp, utan också till att regionens gröna näringar stärks. I Borås har vi visat vägen både vad gäller produktion och användning av biogas i trafiken, men vi har också lärt oss att det kan kosta att ligga i framkant med ny teknik.

Men biogasen behöver, precis som andra tekniker, långsiktighet och förutsägbarhet för att på mest kostnadseffektiva sätt kunna bidra till en fossilfria fordonsflotta. Det gäller inte minst villkoren för styrmedel. Istället för att återinföra de gamla, beprövat ineffektiva lösningar som Miljöpartiet efterfrågar bör vi invänta den utredning som nu genomförs av ledande oberoende forskare. När den presenteras i höst kan arbetet med att utforma av framtidens långsiktiga styrmedel ta fart.

Cecilie Tenfjord-Toftby (M)
Riksdagsledamot i Näringsutskottet, energipolitiskt ansvarig

Publicerad i Borås Tidning 130306

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s