Energi / EU / Frihandel / Hållbar utveckling / Miljö och klimat

Debattartikel på Newsmill: EU-tullar hotar att bromsa utvecklingen inom förnybar energi

Solcellerna är på frammarsch i Europa. Tillväxten är kraftig, inte minst i Tyskland där den pågående avvecklingen av landets kärnkraft har skapat ett stort behov av nya energikällor. Omfattande subventionssystem är en viktig förklaring till att många EU-medborgare nu installerar solceller, sjunkande priser på solpaneler en annan. Men det är en utveckling som hotar att bromsas av missriktade strafftullar.

Förklaringen till de allt billigare solpanelerna är en ökande import av framför allt kinesiska solpaneler, som är betydligt billigare än de europeiska. Den växande tillgången på billiga solpaneler har varit en välkommen marknadsekonomisk lösning för mer förnybar energi. Men sedan en grupp europeiska solcellsproducenter anklagat sina kinesiska motsvarigheter för prisdumpning utreder EU-kommissionen nu möjligheten att införa antidumpningstullar mot kinesiska solceller. Sådana tullar skulle få flera allvarliga konsekvenser.

Till skillnad från Sverige, som redan har nära 50 % förnybar elproduktion, har många EU-länder en energimix med en stor andel kolkraft. Behovet av en mer klimatsmart energiförsörjning är stort. Därför är det oroväckande att EU nu överväger att sätta inhemsk produktion framför den billiga, gröna energi som frihandeln skulle kunna ge. Argumentet mot de kinesiska solcellerna är att deras låga priser skulle orsakas av subventioner från den kinesiska staten. Men det kommer från ett EU som själv kraftigt subventionerar sina egna utveckling av förnybara energikällor.

Förutom att strafftullarna riskerar att bromsa framväxten av den förnybara energin, riskerar de också att försvaga EU:s trovärdighet i miljöfrågan i internationella klimatförhandlingar, inte minst med Kina. Europeiska företrädare konstaterar ofta att Kina måste göra mer för att minska sina koldioxidutsläpp. Men på vilket sätt EU gynnar EU:s Kinas vilja att välja den ofta dyrare förnybara energin, när man själv sätter den egna industrin framför behovet av grönare lösningar?

För att EU ska kunna nå sina högt satta klimatmål måste man i högre grad börja prioritera klimatsmarta lösningar. Vi behöver se mer av energieffektivisering och mindre av kolkraft. Vi behöver mer grön energi, men med i första hand marknadsekonomiska lösningar och i andra hand teknikneutrala stödsystem. Framväxten av den förnybara energin har goda chanser att bidra till ett mer miljövänligt Europa och fler gröna jobb. Men det måste ske på långsiktigt hållbara villkor, och då är strafftullar helt fel väg att gå.

Cecilie Tenfjord-Toftby (M)

Riksdagsledamot i näringsutskottet, energipolitiskt ansvarig
Västsvensk huvudkandidat till Europavalet 2014

Publicerad på Newsmill 130304

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s