ekonomi / Energi / Miljö och klimat

Viktiga delar saknas i GP-artikel om 100 % förnybart

Igår publicerade GP en artikel där Svensk Vindenergi tillsammans med en pr-konsult och två energiforskare menar att det inte skulle finnas ”några tekniska eller ekonomiska hinder för en övergång till en helt förnybar elproduktion”. Istället menar man att bara politisk vilja skulle saknas för att ett helt förnybart system ska vara möjligt redan om 17 år.

Visst stämmer det att det är tekniskt möjligt att gå över till ett system med 100 procent förnybart. Men det är ingen tillfällighet att artikelförfattarna bara har valt att ha med ingenjörer och inte någon nationalekonom som avsändare av artikeln. Precis som man själva påpekar i artikeln så kräver ett system med 100 procent förnybart omfattande upprustning av stamnätet, investeringar på smarta elnät och mer subventioner till det förnybara. I den rapport som man hänvisar till i artikeln skriver man dessutom att det kommunala vetot måste avskaffas för det förnybara ska kunna ersätta kärnkraften.

Sverige behöver mer förnybart i vår energimix och såväl upprustningar av stamnätet som investeringar i smarta nät är nödvändiga för att vi ska klara en omställning till en mer klimatsmart energimix. Men omställningen måste ske på ett sätt som inte bara är hållbar för miljön utan också för konsumenternas plånböcker. För det är hos hushållen som stora delar av notan skulle hamna. Att påstå att det inte är ett ekonomiskt hinder (tillräckligt relevant för att väga in?), är inte särskilt lyhört mot alla de hushåll vars elräkning redan står för en betydande andel av boendekostnaden, varje månad.

Förståelse för vikten av att vara lyhörd saknas också om man efterfrågar att det kommunala vetot ska avskaffas. Det är de som bor nära vindkraftverken som berörs av dem och de måste få vara med och tycka till om sin närmiljö. Förutom det uppenbara problemet i att man vill köra över den lokala opinionen är det också oklart med vem ett avskaffande av det kommunala vetot skulle genomföras. I min hemkommun Borås pågår till exempel en het debatt om vindkraftsutbyggnadens framtid och där har ledande företrädare för samtliga partier, inklusive Miljöpartiet, varit tydliga med att vetot ska behållas. Jag vet att situationen ser liknande ut i ett flertal andra kommuner.

Det är viktigt att alla branschorganisationer får föra fram sin sak och Svensk Vindenergi har rätt i att vindkraften har stor potential. Men när man konstaterar att ett 100 % förnybart system är möjligt måste man också redogöra för alla relevanta faktorer.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s