Arbetsmarknad / Moderaterna / Skola

Borås Tidning: Arbetslinjen börjar i skolan

Nya Moderaterna har under det senaste året arbetat med att identifiera den svenska skolans främsta utmaningar. En av utmaningarna är fördelningen av platser mellan yrkes- och studieföreberedande utbildningar i gymnasieskolan.

Det går inte, och är inte heller önskvärt, att säga exakt hur många som borde läsa på ett visst gymnasieprogram, men det finns mycket som tyder på att allt för få väljer utbildningar som ger möjlighet till jobb efter studier.

I Borås väljer 33 procent av eleverna att studera en yrkesförberedande utbildning, medan cirka 50 procent väljer att läsa en studieföreberedande utbildning, enligt statistik från Skolverket. Det finns skäl att fråga om detta är en optimal fördelning.

Idag är det många branscher som, trots den tuffa konjunkturen, har brist på utbildad arbetskraft från yrkesutbildningarna. Vi ser även på nationell nivå att 6 procent av de elever som börjar på ett högskoleförberedande program byter till ett yrkesförberedande program under sin studietid. Byten minskar både genomströmningen och ökar risken för avhopp.
Problemen med gymnasieprogrammens fördelning av utbildningsplatser har varit känt relativt länge. Studier visar att ett tiotal branscher hade problem med antingen för mycket eller för lite arbetskraft på grund av bristande styrning av platserna i gymnasieskolan.

För att börja komma till rätta med den här obalansen föreslår vi tre åtgärder som skulle kunna förbättra matchningen mellan utbildningsplatser och efterfrågad kompetens:

1. Vi vill ge SCB ett tydligare uppdrag att följa upp eleverna efter avslutad gymnasieutbildning för att förbättra dimensioneringen av utbildningsplatser och karriär- och yrkesvägledningen.

2. Vi vill utveckla de regionala kompetensplattformarna och förstärka det kommunala ansvaret för kompetensförsörjning.

3. Vi vill ha praktik på gymnasiets alla program och möjlighet för alla elever att genomföra Ung Företagsamhet.

Nya Moderaterna kommer alltid att stå upp för att elever ska erbjudas ett brett urval av program och inriktningar, men vi måste också ta ansvar för att fler ska få möjlighet till ett jobb och egen försörjning. Skolan fyller en viktig roll för att möta den här utmaningen och minska ungdomsarbetslösheten.

Tomas Tobé (M)
ordf. för utbildningsutskottet

Cecilie Tenfjord-Toftby (M)
riksdagsledamot i näringsutskottet, Borås

Publicerad i Borås Tidning 130408

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s