Alliansen / Arbetsmarknad / Ungdomsarbetslöshet

Sveriges personalchefer eniga – låg arbetsgivaravgift viktigaste faktorn för att man ska anställa unga

Igår presenterade finansminister Anders Borg årets vårbudget och de 3 miljarder som Alliansen vill satsa på jobb och utbildning. Från socialdemokratiskt håll var man dock snabb med att kritisera budgeten och menade att det istället är S målsättning om att unga ska sättas i aktivitet inom 90 dagar, i kombination med bland annat en fördubblad arbetsgivaravgift för unga under 26 år, som skulle skapa fler ungdomsjobb.

Att S har ett högt mål för ungas sysselsättning är väl inget negativt i sig. Men det är de förslag som läggs som avgör om målet kan bli verklighet. När förslaget sedan är ökade arbetsgivaravgifter för landets företagare, ekar målet tomt. Hur ska fördubblade kostnader för att anställa en ung få fler företag än idag att vilja göra det?

Det är inte bara Alliansen som ser att arbetsgivaravgiftens nivå spelar roll för ungdomars anställningsbarhet. När den senaste mätningen av Personalchefsindex presenterades i veckan rankade landets personalchefer en låg arbetsgivaravgift som den viktigaste faktorn för att fler ungdomar ska komma i arbete, följt av bättre och mer anpassad utbildning. Vad S svar på den verklighetsbeskrivningen är får vi nog fortsätta vänta på.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s