Arbetsmarknad / Jämställdhet / Näringsliv / Nya Moderaterna

Debattartikel i Borås Tidning med Maria Plass (M) och Mikael Cederbratt (M): ”S i vägen för företagande”

S i vägen för företagande

På Socialdemokraternas partikongress i Göteborg avgjordes partiets ställning om vinster i välfärden. S ska vara ett parti som jagar vinster i välfärden. Det är en otydlig kompromiss som riskerar att slå undan benen för engagerade företagare; som i många fall är kvinnor och inte sällan utlandsfödda. Vi menar att S, i sin strävan att reglera och begränsa företagande inom välfärden, ställer sig i vägen för bland annat alla de kvinnor och utlandsfödda som bidragit till att utveckla valfriheten och välfärden.

Valfrihetsreformerna har inte bara skapat fler möjligheter att starta företag inom kvinnodominerade sektorer utan också gett medborgarna ökad makt över sitt liv. Det är viktiga reformer som nu riskeras. Det lyft i kvinnors företagande som skett under senare år beror på bättre förutsättningar till företagande inom privata och offentliga tjänster.

Lagen om valfrihet (LOV) ger positiva effekter på jämställdheten. Av alla företag som drivs inom ramen för LOV ägs, drivs och leds 80 % av kvinnor. Denna utveckling i en av de branscher där flest kvinnor arbetar vill alltså Socialdemokraterna begränsa. S verkar inte ha några bekymmer att tillåta vinster i vissa typer av kommunal upphandling, samtidigt som kompromissen om vinster i välfärden kraftigt begränsar företag inom vård och omsorg. Företag som till största del drivs av kvinnor. Dessutom vill Stefan Löfven höja skatter på bland annat jobb och företagande på drygt 30 miljarder kronor. Ett märkligt beslut av en partiledare som så tydligt under kongressen deklarerade att han är feminist och vill satsa på företagare.

Ett av de bästa sätten att fortsätta stimulera till ökat kvinnligt företagande är att öppna för fler företag i välfärden och låta medborgarna själva välja vem som ska utföra den hjälp de behöver. Så länge man erbjuder vård av hög kvalitet bör vinst i dessa företag också välkomnas. När företagen gör vinst betyder det att de har möjlighet att växa, anställa och erbjuda bättre löner och arbetsvillkor.

Nya moderaterna vill fortsätta att kämpa för den enskildes valfrihet och ökad tillgänglighet. Vi tror på att fler och växande företag innebär bättre karriärmöjligheter för de många kvinnor som anställs inom välfärden. Det är inte rimligt att kvinnor ska stå tillbaka för att reglerande kommunalpolitiker ska ta över inflytande över välfärden.

Maria Plass (M)
Riksdagsledamot och ersättare i näringsutskottet

Mikael Cederbratt (M)
Riksdagsledamot med ansvar för migrationsfrågor

Cecilie Tenfjord-Toftby (M)
Riksdagsledamot från Borås

Publicerad i Borås Tidning 130502

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s