Arbetsmarknad / Internationellt / Norden / Norge

Debattartikel i Strömstads Tidning: Låt inte protektionism stoppa jobb och tillväxt

Idag arbetar tusentals svenska ungdomar i Norge och andelen svenska ungdomar som reser västerut för att tjäna egna pengar och få yrkeslivserfarenhet ökar. Det är en utveckling som borde välkomnas av alla i tider när många ungdomar får kämpa för att hitta ett ojobb. Men nu menar Norges motsvarighet till Svenskt Näringsliv, NHO, att antalet unga svenska gästarbetare måste begränsas. Trots att Norge har en stor efterfrågan på arbetskraft menar NHO att Norges svenska medarbetare hotar den norska sysselsättningen.

Vi ser med oro på att en organisation som ska främja handel och tillväxt nu vill skapa hinder för en viktig del av det som har byggt Norden starkt – den fria rörligheten våra länder emellan.

För oss moderater är det självklart att både ungdomar och vuxna i alla nordiska länder ska kunna söka arbete där jobben finns. Här i Sverige arbetar alliansen hårt för att minska trösklarna för unga utan jobb. Bland annat har vi sänkt restaurangmomsen i en bransch där vi vet att många unga får det där viktiga första jobbet. Halverade arbetsgivaravgifter för dem som har unga anställda och införandet av lärlingsanställningar är andra åtgärder.

Självklart måste Sverige, precis som de andra nordiska länderna fortsätta att underlätta för ungas etablering på arbetsmarknaden. Som svenska politiker är vår målsättning självklart att de unga som vill kunna hitta jobb inom landets gränser, och det är mål som bör delas de nordiska länderna emellan. Men åtgärder för att stärka och underlätta arbetsmarknaden på hemmaplan står inte i motsats till en rörlig nordisk arbetsmarknad.

Att diskutera begränsningar av den nordiska arbetsmarknaden är helt fel ingång om vi vill trycka tillbaka den svenska och nordiska arbetslösheten. Istället borde framgångsexempel identifieras och möjligheten att genomföra dem i fler länder och städer ses över.

Frihandel och möjlighet att arbeta och driva företag där möjligheterna är som bäst är en viktig förklaring till de nordiska ländernas framgångsrecept. Det är friheter som skapar både tillväxt och fler jobb, och de bör bejakas istället för att bromsas.

Maria Plass (M)
Riksdagsledamot Bohuslän

Mikael Cederbratt (M)
Riksdagsledamot Norra Älvsborg

Cecilie Tenfjord-Toftby (M)
norskfödd riksdagsledamot i Näringsutskottet, ordförande i Nordiska rådets näringsutskott.

Publicerad i Strömstads Tidning 130514

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s