Alliansen / Energi / Hållbar utveckling / Miljö och klimat

Debattartikel i Göteborgs-Posten med Jessica Polfjärd (M): Kärnkraft och förnybart inga motsatser

Kärnkraft och förnybart inga motsatser
Lise Nordin (MP) påstår felaktigt att kärnkraften skulle vara subventionerad. Till skillnad från den förnybara energin mottar kärnkraften inget stöd. Som enda energislag är kärnkraften dessutom belagd med en särskild skatt, effektskatten, som årligen kostar branschen tre miljarder kronor. Inte heller finns den konflikt mellan kärnkraften och det förnybara som Nordin försöker måla upp.

Alliansregeringen slog 2009 fast att Sverige ska ha en energimix på tre ben – kärnkraft, vattenkraft och förnybart. Den förnybara energin, som ännu inte är konkurrenskraftig på egen hand, mottar särskilt stöd genom elcertifikaten. Stödsystemet har förlängts av alliansregeringen till år 2035. Alliansen satsar också 490 miljoner på riktat stöd till biogas och solceller 2013-2016 och årligen satsas 1,3 miljarder på forskning inom förnybar energi.

Den förnybara energin är vinnare – inte förlorare – i Alliansens budgetar. Nordin oroas också av finansieringen av kärnavfallets slutförvar. Vi ger med glädje det lugnande beskedet om att de 40 miljarder som redan i dag finns i kärnavfallsfonden räcker för att täcka alla kostnader för arbetet med slutförvaret under de kommande 25 åren.

Så länge elbolag och elanvändare fortsätter att betala in nya medel till fonden, som man redan gör och har gjort under decennier, så kommer avfallshanteringen att finansieras fullt ut utan statlig inblandning tills arbetet med slutförvaret är klart omkring år 2085. Kärnkraftens stabila och klimatsmarta eltillförsel har gett Sverige förutsättningar att både nå klimatmål och värna industrins konkurrenskraft. Det är en utveckling vi gärna ser en fortsättning på.

Jessica Polfjärd (M)

gruppledare i Näringsutskottet

Cecilie Tenfjord-Toftby (M)

riksdagsledamot i Näringsutskottet, energipolitiskt ansvarig

Publicerad av Göteborgs-Posten 130530

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s