BSPC / Energi / Hållbar utveckling / Miljö och klimat

BSPC: EU-tullar mot solceller fördyrar och bromsar utvecklingen inom förnybar energi

1178063_92103333Förra vände sig ett antal europeiska solcellsproducenter till EU-kommissionen för att få till en utredning om den ”orättvisa konkurrens” som man menade att kinesiska solcellsproducenter utsatte dem för. Kommissionen beslutade att tillsätta en sådan utredning och i förra veckan beslutade EU-kommissionen att införa tullar på solceller som importeras från Kina, trots högljudda protester från bland annat oss moderater i riksdagen och i Europaparlamentet.

När jag i början av veckan träffade den arbetsgrupp för grön tillväxt som jag leder inom den parlamentariska Östersjökonferen, BSPC, var solcellerna ett självklart diskussionsämne. Vi var alla eniga om att solcellstullarna både kommer att fördyra och bromsa utvecklingen av förnybar energi och tog därför fram följande gemensamma pressmeddelande:

– Den nödvändiga övergången till en hållbar tillväxt och en förbättrad energieffektivitet förutsätter lättillgängliga och överkomliga tekniker och utrustning för förnybar energiproduktion, både i hushållen och inom företagen, säger Tenfjord-Toftby, som också är ordförande i Baltic Sea Parliamentary Conferences (BSPC) arbetsgrupp för grön tillväxt och energieffektivitet.

Enligt BSPC-arbets gruppen är kommissionens beslut en olycklig protektionistisk åtgärd som kommer att minska utbudet av solpaneler på den europeiska marknaden, ge ökade kostnader för övergången till mer hållbara energisystem och försena införandet av gröna teknologier i bred skala. Straffavgifterna kommer därför att försvåra övergången till ett grönare samhälle.

Även om kommissionen hävdar att det handlar om en antidumpningsåtgärd kommer straffavgifterna att få negativa konsekvenser för EU 2020-målen. Detta understryker även vikten av att Kina går med i WTO och bidrar konstruktivt till etablerandet av gemensamma spelregler och rättvisa villkor för den internationella handeln.

– Det är viktigt att främja internationellt samarbete inom forskning och utveckling och utveckla gröna teknologier samt att hitta effektiva modeller för produktion, handel och marknadsföring som minskar kostnaderna för slutkonsumenterna, säger Cecilie Tenford-Toftby.

Arbetsgruppen för grön tillväxt och energieffektivitet är verksam inom ramen för Baltic Sea Parliamentary Conference, en politisk plattform som samlar parlamentariker från sammanlagt 27 parlament och parlamentariska organisationer i Östersjöregionen. Arbetsgruppen kommer att presentera sin slutrapport på den 22 Baltic Sea Parliamentary Conference i Pärnu den 25–27 augusti 2013.

Arbetsgruppens utlåtande undertecknades av:

Cecilie Tenfjord-Toftby, riksdagsledamot, ordförande för arbetsgruppen, Sveriges riksdag
Tony Asumaa, ledamot av Ålands lagting, vice ordförande iför arbetsgruppen, Ålands lagting
Karin Gaardsted, ledamot i danska Folketinget
Christina Gestrin, riksdagsledamot, Finlands riksdag
Mariusz Orion Jedrysek, parlamentsledamot, polska Sejm
Siri Meling, ledamot i norska Stortinget
Oleg Nilov, parlamentsledamot i statsduman i Ryska federationen
Jochen Schulte, parlamentsledamot, Mecklenburg-Vorpommern Landtag
Maxim Shingarkin, parlamentsledamot i statsduman i Ryska federationen
Torsten Staffedt, parlamentsledamot i tyska förbundsdagen
Sabine Steppat, parlamentsledamot, Hamburg Bürgerschaft
Ingela Nylund Watz, riksdagsledamot i Sveriges riksdag
Wille Valve, ledamot av Ålands lagting, Nordiska rådets näringsutskott
Raimonds Vejonis, parlamentsledamot i lettiska Saeima

Pressmeddelandet finns även att läsa på Nordiska rådets hemsida, norden.org

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s