Almedalen

Jesper rapporterar: E.Ons seminarium ”Konkurrenskraftiga industrijobb – vem skapar kraft för det?”

EOn
Efter seminariet hos IKEM är det bara en kort promenad längs St. Hansgatan genom natursköna Visby till E.ONs seminarium om konkurrenskraftiga industrijobb. Representerade finns självklart E.ON, men också SCA (Svensk Cellulosa AB), Nya Moderaterna och Socialdemokraterna.

Det jag tar med mig allra mest från E.ONs seminarium är självklart framtidstron och flexibiliteten som finns i branschen, men också viljan att ha en kompetenstillväxt. Lösningar man vill se är till exempel lärlingssystem, något jag själv diskuterat mycket inom Moderata Ungdomsförbundet, men också något som lyfts av Anders Borg på senare tid. Oerhört roligt att höra! Inte bara för att goda idéer från Moderata Ungdomsförbundet sprider sig, utan också för att det erbjuder en bra ingång till flera av mina vänner som läser naturvetenskapliga och ingenjörsorienterande program på gymnasium och högskola.

Självklart finns det också orosmoln och kritiker, kanske mest i form av Jan Johansson som är vd på SCA. Han menar att politiker lider av närsynthet, att politiker bara fokuserar på mandatperioder medan näringslivet har långtgående ägarintressen och att svensk industri långsamt kommer fasas ut med de allt fler regleringar de utsätts för.

Därför är det självklart skönt att vi har en riksdagsledamot i form av Cecilie (M) som driver Nya Moderaternas linje om att de problem näringslivet kan lösa själva också skall få lösas av näringslivet. Politiker vet nämligen inte alltid bäst hur företag skall drivas – ganska sällan gör de faktiskt det, eftersom att politiker inte är tekniker.

S-representanten glöms därmed bort i diskussionen, eftersom att tomma uttryck som ”helhetsgrepp”, ”långsiktiga spelregler” och ”blocköverskridande överenskommelser” inte tar en någonstans när man inte har politiken för det.

Visst vill jag också ha blocköverskridande överenskommelser för att göra energipolitiken långsiktigare, men energipolitiken är redan blocköverskridande för alla energiområden förutom kärnkraft där (S) linje är att inte ta bort den om det skulle kunna skada industrin. Oklart.

Nåväl, på väg mot nästa seminarium och dagens tredje debatt för Cecilie!

Jesper Skalberg Karlsson

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s