Almedalen

Jesper rapporterar: IKEMs seminarium ”Sveriges kemiska geografi – hur kan den utvecklas?”

Det duggar lätt på den vita tältduken när IKEM bjuder in till seminarium om Sveriges kemiska geografi, den här tidiga tisdagsmorgonen i Almedalen. Kall vind blåser in i tältet, ljudet i högtalarna knastrar och ett fyrtiotal människor samlas för att lyssna till både analys och debatt om hur kemiindustrin skall kunna utvecklas med hjälp av forskning och utveckling.

När Sverige skall gå mot att bli ett än mer konkurrenskraftigt land vad gäller innovationer och kemi, så handlar mycket om att kontaktytorna mellan näringsliv och akademi måste bli fler, det är samtliga talare på seminariet överens om. Skillnaden mellan Ingemar Nilsson (S) och Cecilie Tenfjord-Toftby (M), som är politikens representanter, ligger snarare i hur man vill nå dit.

Ingemar som S-representant vill i känd stil prata om problem som ägarstrukturer, och helst av allt blanda in parterna i diskussionen om hur näringsliv och akademi skall samverka. Man kallar det ”strategisk samverkan” men lyckas varken nämna vad det egentliga problemet är eller hur man vill lösa det konkret.

Moderaternas inställning är en helt annan, med utgångspunkt i att ta till sig av näringslivets egna lösningar och skapa naturliga kontaktytor mellan akademi och näringsliv – hellre än att diktera villkor. När frågan om vilket land ägarna sitter i lyfts väljer Cecilie (M) att föra fram det som är verkligt viktigt, att det politiken huvudsakligen kan jobba för är ett attraktivt företags- och forskningsklimat för att aktörer ska förlägga sina verksamheter här. Representanten från Akzo Nobel nickar instämmande, resten av tältet likaså.

Därför blir S-pratet om branschglidningsperspektiv och ägarstrukturer aldrig intressant. Tältet vet att politiker inte är akademiker – och därför är det naturligt att näringslivet vet hur man bäst löser näringslivets problem.

Klåfingrigheten får helt enkelt vänta.

Jesper Skalberg Karlsson

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s