Almedalen

Jesper rapporterar: Rambölls seminarium ”Kortslutning i kraftbranschen”

Ramböll
Från E.ONs seminarium rusar vi ner till trevliga restaurang Friheten där Ramböll skall presentera sin rapport om förutsättningarna för förnybar energi, bara ett stenkast från Almedalen. Här presenteras först rapporten i korthet för att seminariet senare ska övergå i debatt – med Cecilie (M) och Lise Nordin (Mp).

Här blir det uppenbart att oppositionspartierna har allt svårare att både hålla sams och att vara konsekventa med sin politik. För att lista några saker kan vi konstatera:

(Mp) vill gärna förespråka Polluter Pays Principle, det vill säga bonus-malus-systemet där den som förorenar betalar. Men hur kan de då vara för kilometerskatt, som beskattar transporter oavsett utsläpp? Såvitt jag vet finns det ett antal olika bilar och drivmedel som släpper ut olika mycket. Märkligt.

(Mp) vill ha 100% förnybar energi år 2030. Självklart ett ambitiöst och beundransvärt mål men ser vi till övriga röda partier är man inte lika optimistisk. (V) vill förvisso samma saker, men skriver ner målen till 2040. (S) tar det hela med ro och sätter samma mål till 2050. Enad opposition? Nja.

Tydligen tål inte (Mp) någon vidare granskning, så låt oss titta på (S). Vi kan se på kärnkraften som exempel: (S) vill ha 100% förnybart 2050, men inte ”ta beslut om det kan skada industrin” enligt kongressbeslut. Med andra ord kommer inte kärnkraften avskaffas än på lång tid, då svensk basindustri kommer fortsätta vara i behov av billig el under lång tid framöver. (Det hörde vi senast för bara en halvtimme sen hos E.ON.)

Och hur kan ett parti som vill styra Sverige säga att man inte vill ta beslut som kommer skada industrin, när man vill höja skatterna med 30 miljarder – samtidigt som man bara satsar 2,2 miljarder på företagen? Det blir allt rörigare i den röda röran.

Därför är det betryggande att Cecilie (M) förespråkar en energipolitik med färre subventioner och färre handelshinder mot omvärlden, en energipolitik som är teknikneutral och visionär, en energipolitik som är tydligt ansvarsfull och tål angrepp efter angrepp.

Så tar man ansvar för svensk energi och vinner därmed också val.

Jesper Skalberg Karlsson

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s