Almedalen

Jesper rapporterar: Faktakoll från Almedalen

Styrkan i ett partis retorik ligger ofta i vilka siffror man väljer att presentera, det vill säga hur man målar upp verkligheten. Ofta handlar det om jämförelser och definitioner, några av dem som uppkommit under veckan har jag samlat här:

1. (Mp) tror att en kärnkraftsförnyelse eller utbyggnad kommer bli så pass dyr att den inte aldrig kommer bli ekonomiskt lönsam. Faktakoll: siffrorna de använder kommer från Finland som bygger en helt ny typ av reaktorer, många gånger dyrare än i resten av världen.
2. (Mp) ser Danmark som ett föregångsland när det gäller övergång till förnybar energi. Faktakoll: Danmark har ingen energiintensiv basindutri på samma sätt som Sverige, och svensk kärnkraft finns i huvudsak till för att ge pålitlig el även när solen inte skiner.
3. (S) menar att Alliansen stängde ner PFE-programmet (Programmet För Energieffektivisering). Faktakoll: PFE-programmet klassas som olaglig subvention av EU och stängdes därför ner. Alliansen jobbar på att införa ett PFE2-program som klarar sig undan de reglerna.
4. (S) sätter upp mål för att ha 100% förnybar energi i Sverige 2050. Faktakoll: det kan de inte lova, eftersom att de enligt kongressbeslut vill avskaffa kärnkraften i den takt samhällsekonomin tillåter. Och hur kan man veta hur samhällsekonomin ser ut 2030?
5. Alliansen vill ha kvar kärnkraften för att de vill ha kvar industrin, (S) vill avskaffa kärnkraften men inte om det skadar industrin. Faktakoll: samma utgångspunkt, olika formulering.

Så kan det gå!

Jesper Skalberg Karlsson

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s