Almedalen

Jesper rapporterar: S öppnar dörren på glänt

S öppnar dörren på glänt
I kommunikationsbyrån Nowas trädgård på Kronstallgränd bjuder 11 branschorganisationer in till debatt och seminarium om den svenska energin. Här samlas alla riksdagens partier, med representanter från näringsutskottet som har hand om energifrågorna – även SD är närvarande, för ovanlighetens skull.

Ska man vara krass så är energipolitiken inte ett politikområde som bjuder på stor splittring. Man är överens om det mesta som rör svensk energi, till exempel vattenkraften som alla är överens om är utbyggd så till den grad att den inte kan byggas ut mer. Det finns fortfarande älvar utan kraftverk, men i sådant skick att den ekonomiska vinsten inte kommer vara i närheten av den skada kraftverken ger upphov till.

Stötestenen blir kärnkraften. En grupp vill bygga ut kärnkraften, en annan grupp vill fasa ut den. Alliansen har öppnat dörren för att förnya kärnkraften i befintliga kraftverk när behovet finns, (Mp) sätter sig på tvären.

Men vad säger (S)? Med Socialdemokraternas stöd skulle ett beslut för kärnkraften bli blocköverskridande och därmed också långsiktigt – inte bara positivt för kärnkraften, utan också för alla de energibolag som vill göra säkra investeringar. Ofta är nämligen den politiska risken större än marknadsrisken.

Och jag är hoppfull. (S) har närmat sig Alliansen allt mer, vilket tydliggörs i debatten: Alliansen vill ha kvar kärnkraften eftersom att de vill behålla den svenska industrin. (S) vill ta bort kärnkraften, men inte om det skadar industrin.

Så för alla de energibolag som i framtiden vill investera i svensk basenergi finns hopp – och det är väldigt glädjande.

Jesper Skalberg Karlsson

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s