Övrigt

Vad vill Socialdemokraterna med kärnkraften?

I Norrlands Kuriren skriver jag och gruppledare Anders Josefsson (M) om att tillsammans med vattenkraften och annan förnybar energi bidrar kärnkraften till att Sverige har EU´s kanske utsläppsnålaste elpoduktion.

I Sverige har vi en mycket hög elanvändning vilket främst beror på vårt nordliga läge och vår elintensiva industri. Enligt IEA, International Energy Agency, hamnar vi på sjätte plats vad gäller elanvändning per capita. Sveriges industri står för över 30 procent av elanvändningen.

Tillsammans med vattenkraften och annan förnybar energi bidrar kärnkraften till att Sverige har EU:s kanske utsläppssnålaste elproduktion. Reaktorerna är dock gamla och kommer att behöva stängas ner inom något decennium. Tack vare alliansens energiöverenskommelse kan utbyggnad av både förnybar energi och förnyelse av befintlig kärnkraft ske. Överenskommelsen har även satt fart på forskning kring kärnkraftssäkerhet, då det nästa 20 år gamla tankeförbudet upphävts.

Vi, som moderata riksdagsledamöter, är tydliga med att vi vill säkra en klimatsmart och stabil elproduktion som vilar på utveckling av förnybara energikällor, vattenkraft och kärnkraft. Långsiktiga och tydliga spelregler kring energimix och säkerhet tryggar förutsättningar för tillväxt och välfärd.

Men vad socialdemokraterna vill är mycket oklart, de säjer att de vill fasa ut kärnkraften och samtidigt trygga industrins energiförsörjning. År 2012 stod kärnkraften för närmre 40 procent av landets eltillförsel och vindkraften för runt 4 procent. Elen från kärnkraften kan inte fullt ut ersättas med vare sig energieffektivisering, förnybar energi eller med import av fossil el. Vad är Stefan Lövens besked till svensk industri och till svenska hushåll? När och hur ska kärnkraften avvecklas och med vad ska den ersättas? Tänker S samarbeta med partier som kräver en omedelbar avveckling av kärnkraften för att göra anspråk på regeringsställningen?

Cecilie Tenfjord-Toftby (M)
Riksdagsledamot i näringsutskott, energipolitiskt ansvarig

Anders Josefsson, Oppositionsråd

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s