Övrigt

Vindkraft och Frankrikes ambassadör

Tisdagen har bestått av två seminarier med debatter hos Svensk Vindenergi som har handlat om baskraft med förnybar energi och om havsbaserad vindkraft! Från det förta passet så gick diskussionerna kring det europeiska elnätet och hur man på bästa sätt förbättrar infrastrukturen för el och energi inom Europa. Problemet är vem som ska starta projekten och hur man ska finansiera dem. Från oppositionens håll där (S) var representerat så talades det mycket om satsningar på solceller, att den nordiska marknaden ska utvecklas innan man går vidare samt att kärnkraften kommer att vara nödvändig även framöver för en bättre övergång till förnybar energi. Den frågan som lätt uppstår är ju hur man ska klar av ett eventuellt arbete med (Mp) som starkt förespråkar en avskaffning av kärnkraften. Industrin som representerades av Skellefteå Kraft poängterade att det är en väldigt fin balansgång mellan att satsa pengar på den lokala elen eller överföringskapaciteten till Europa. Cecilie höll med om att finansieringen var det största problemet och att en stärkt överföringskapacitet är viktigt, inte minst för Sverige utan också för hela Europa.

Under det andra passet om havsbaserad vindkraft så var Frankrikes ambassadör på plats för att berätta om Frankrikes off-shore satsning och efter ambassadören så fortsatte programmet med en debatt i ämnen. För att en satsning på den havsbaserade vindkraften i Sverige ska bli verklighet så talades det än en gång mycket om finansiering. Cecilie var tydlig med att detta är ett viktigt steg framåt och att vi måste vara överens om detta ska kunna bli verklighet men att man kommer kunna klara sig utan stöd. Från vänsterhåll och (Mp) så stod statlig upphandling på agendan som en lösning för att påskynda processen. Men än en gång så handlar det om överföringskapacitet och stamnät och igen så blir det en diskussion om vart pengar skall gå då den havsbaserade vindkraften och dess teknik är dyrare än vanlig vindkraft.

Att vindkraften ska accepteras har ständigt kommit på tal under dagen då ett stöd för investeringarna måste komma. Storbritannien har haft det svårt med vindkraften då acceptansen för den har varit låg och man har delvis löst det genom att göra den havsbaserad. Det är därmed en bra väg att gå om man vill att vindkraften ska få ett ökat stöd. Det mest troliga är att det under vår närmsta framtid kommer vara mest aktuellt med vanlig vindkraft medans man efterhand som det investeras kommer gå mot en allt mer havsbaserad vindkraft. Det ska bli intressant att få följa utvecklingen inom området!

Nils Paulsson

Lämna en kommentar