Övrigt

Problem och lösningar

Under veckan så har det varit och det kommer att bli mer debatter om bränsle. Ofta så är resultatet av dem att man vill ha långsiktiga lösningar, en uppdaterad och teknikneutral lagstiftning. Det är för mig intressant hur en diversifierad grupp, bestående av politiker, näringsliv och intresseorganisationer är överens om hur man ska gå till väga för att lösa de problem som vi står inför idag, men att ingenting händer. Jag får en känsla av att ingen vågar ta på sig ansvaret för varför det ser ut som det gör idag samtidigt som man har väldigt svårt att peka ut någon som kan ta det första steget. Det kommer olika förslag ifrån alla och det slutar med ett konstaterande att något måste hända och att alla måste ta ansvar.

Detta var även resultat från en av onsdagens debatter som var arrangerad av Preem och Lantmännen. Av egna erfarenheter från projekt och att jobba mot mål så vet jag betydelsen av att ha en klar ledare som vet vilken väg man ska gå och som har väl sammansatt projektgrupp som bidrar med idéer baserade på deras erfarenheter och tankar. När det gäller drivmedel så har man en väldigt bra grupp där alla är måna om att vi måste se framsteg inom branschen och för miljön. Man har deltagare från alla olika aktörer på marknaden men det som fattas är att någon ska sätta stenen i rullning.

Jag tror att politikerna måste ta det första steget, just för att kunna ge branschen och dess aktörer förutsättningarna för att man ska kunna utveckla det vidare och våga investera. Under tisdagens debatt om baskraft så fick vi höra från näringslivets håll att skattehöjningar kommer att betalas ur företagens innovationskassa. Politiken ska inte detaljstyra marknaden, något som vi fick erfara när pumplagen infördes. En uppdaterad och teknikneutral lagstiftning är första steget, och det kan endast politikerna genomföra.

Nils Paulsson

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s