Övrigt

Sverige bland de med lägst utsläpp

Idag är min replik om miljöpolitiken i BT publicerad:

Per Carlsson (S) skriver att alliansen har misslyckats med att åstadkomma resultat inom miljöpolitiken och nämner bland annat miljömålen som exempel. Därtill hävdas att Moderaterna aldrig har varit intresserade av miljöfrågorna. Låt oss då tydliggöra några punkter.

Det övergripande målet för alliansens miljöpolitik är att till nästa generation lämna över ett samhälle där de stora miljöproblemen är lösta. I motsats till vad Carlsson hävdar menar vi att Sverige är och ska vara ett föregångsland inom klimat- och energiområdet.

Faktum är att Sverige är ett föregångsland när det gäller att minska utsläpp och främja förnybar energi. Sverige står för ca 0,1 procent av världens totala utsläpp.

Idag har vi bland de lägsta utsläppen i världen per BNP-enhet.

Under år 2012 nådde Sverige 51 procent förnybar energi i vårt energisystem, och vi är därmed bland de första av ett fåtal länder i hela EU som har nått EU:s 2020mål för förnybar energi. Detta är bra men givetvis krävs det mer av Sverige och våra grannländer för att komma till bukt med de allvarliga miljömässiga problem som hör till vår tids mest omfattande utmaningar.

Sverige behöver sin energimix bestående av tre ben – vattenkraft, kärnkraft och förnybara källor med de gemensamma långsiktiga besked som alliansens energiöverenskommelse tillhandahåller.

På så sätt fortsätter vi att ha en klimatsmart energiproduktion med små utsläpp av växthusgaser, samtidigt som Sverige kan klara sina långsiktiga miljömål. Vi sänder också en tydlig signal om att vi ska ha stabila och långsiktiga spelregler, något som är viktigt för hushåll och företag som är beroende av en trygg energiförsörjning.

Moderaterna tillsammans med alliansen är tydliga med att visa svenskt ledarskap i klimatpolitiken, att vi tillhandahåller en trygg och hållbar energiförsörjning med stabila spelregler och att vi tar ansvar för miljön och jobben.

Frågan är vad Socialdemokraternas besked är till svenska hushåll och svensk industri? Med mindre än en månad kvar till val är det hög tid att lämna besked till väljarna.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s