Övrigt

Besök hos ett småskaligt vattenkraftverk i Öxabäck

vattenkraft

Igår besökte jag Hallstorp Vattenkraftverk. Där diskuterade vi ramvattendirektivets påverkan på svensk vattenkraftproduktion, med Gunnar Olofsson, ordförande i Hallands Vattenkraftförening och ägare av småskaliga vattenkraftverk i Svenljunga kommun. Med på mötet var också Johan Björkman, moderat ledamot i Svenljungas kommunfullmäktige.

Under besöket diskuterades frågor om småföretagares förutsättningar att driva småskaliga vattenkraftverk och bland annat svårigheterna utan regelförenklingar för småföretagarna.

Sedan år 2000 finns ett EU-direktiv som anger vad EU-länderna minst ska klara vad gäller vattenkvalitet och tillgång på vatten. Direktivet är tänkt att leda till att EU-ländernas resurser samordnas bättre inom och mellan länderna, för att komma tillrätta med brister i vattenmiljön.

För att vi i Sverige ska kunna implementera EU:s vattendirektiv på ett bra sätt, tillsatte regeringen Vattenverksamhetsutredningen. Utredningen har lämnat sitt slutbetänkande och utredningens förslag är nu ute på remiss.

Ägare till småskaliga vattenkraftverk är kritiska till EU:s ramdirektiv då de menar att de kommer tvingas lägga ner sin verksamhet eftersom myndigheterna implementerar kraven i EU:s vattendirektiv alltför hårt.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s