Övrigt

S vallöfte är inte ansvarsfullt

cropped-m_px.jpg

Skriver i dagens BT en replik tillsammans med Anna Kinberg-Batra och Jan Ericson mfl. Läs vår replik här.

Riksdagskandidaterna Phia Andersson, Ann-Christin Ahlberg med fler (S) skriver om att införa traineeplatser inom vården och omsorgen. Ett löfte som kan komma att bli en dyr affär.

För vad Socialdemokraterna troligen känner till, men väljer att ignorera, är att det finns en risk för att de löften de ställer ut kan strida mot de gemensamma regler som finns inom EU gällande hur statsstöd får betalas ut.

Att Socialdemokraterna går fram med ett förslag utan att helt säkert veta att det kan genomföras är allvarligt, framförallt eftersom notan och återbetalningskraven inte skickas till staten utan till dem som har tagit emot pengarna. Det innebär att Borås riskerar att få betala tillbaka över 29 miljoner kronor.

Skulle sedan stödet till landstingen fördelas på samma sätt skulle Västra Götalands landsting riskera att få betala tillbaka över 453 miljoner kronor. Totalt för Västra Götalands invånare handlar det alltså om uppemot 566 miljoner kronor, något som motsvarar årslönen för omkring 1 430 undersköterskor. Det är inte att ta ansvar för vården och omsorgen eller de skattemedel som vi gemensamt har arbetat ihop för att kunna bekosta välfärden.

Allt-till-alla politik är skadligt för Sverige. Vården och omsorgen behöver inte tomma löften utan kan endast utvecklas när fler arbetar och bidrar till de gemensamma resurserna. Tack vare över 300 000 fler i arbete sedan 2006 har vi kunnat satsa på vården och omsorgen när andra länder tvingats skära ner.

Alliansen arbetar för att jobben ska bli 350 000 fler till 2020. Vi vill bygga Sverige starkare genom Sverigebygget. Byggandet av nya stambanor för höghastighetståg, utökad kollektivtrafik samt enklare byggregler är satsningar som tillsammans möjliggör för byggandet av minst 100 000 nya bostäder.

Anna Kinberg Batra (M)
gruppledare och ordförande för riksdagens finansutskott

Cecilie Tenfjord-Toftby (M)
riksdagsledamot från Södra Älvsborg

Jan Ericson (M)
riksdagsledamot från Södra Älvsborg

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s